ΟΙ ΚΑΜΠΙΕΣ

Pieris_brassicae_(caterpillar)

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλο τον χρόνο, αλλά περισσότερο το φθινόπωρο και νωρίς την άνοιξη είναι και οι κάμπιες, που είναι τα ανώριμα στάδια της ζωής των πεταλούδων, οπότε οι προσπάθειές μας για να προφυλάσσουμε τα φυτά μας, πρέπει να είναι διαρκείς.

Σε πολυετή φυτά δεν μπορούν να κάνουν μεγάλες ζημιές και γι αυτό δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός. Όμως τα μικρά φυτά είναι πολύ ευάλωτα και μερικές κάμπιες είναι ικανές να τα καταστρέψουν όταν αυτά έχουν ακόμη λίγα φύλλα. Τα μπρόκολα, τα λάχανα και τα κουνουπίδια, αν χάσουν την κορυφή του βλαστού, θα υποστούν μεγάλη βλάβη.

Large_white_spread_female

Παρατήρηση

Το πρώτο που οφείλουμε να κάνουμε είναι η παρατήρηση. Οι πεταλούδες που ψάχνουν για να γεννήσουν, φαίνονται. Όταν δούμε τέτοια κίνηση αυξάνουμε την προσοχή μας και πλέον ψάχνουμε για τρύπες στα φύλλα ή κάτω από αυτά για να βρούμε τα αυγά τους και να τα καταστρέψουμε. Όταν έχουμε λίγα φυτά η δουλειά αυτή είναι εύκολη και δεν παίρνει πάρα μονό λίγα λεπτά κάθε μέρα.

Αλλαγή μυρωδιάς

Τα έντομα βρίσκουν τα φυτά που τους ενδιαφέρουν με την μυρωδιά. Είναι πολύ σημαντικό το να αλλάζουμε την μυρωδιά της περιοχής και κάτι που βοηθά πάρα πολύ για να το πετύχουμε είναι το σκόρδο. Φυτεύουμε λοιπόν σκόρδα ανάμεσα στα φυτά που θέλουμε να προστατέψουμε και θα δούμε ότι οι προσβολές θα είναι πολύ λιγότερες.

Eπίσης, όσο πιο φιλόξενος στα πουλιά είναι ο τόπος που καλλιεργούμε, τόσο πιο αφιλόξενος θα είναι στις κάμπιες…

Μέθοδοι

Η πρώτη από τις επιλογές μας είναι η αφαίρεση τους από τα φυτά με τα χέρια.

Μια άλλη είναι, να σκεπάσουμε τα φυτά με δίχτυ. Αυτή η επιλογή είναι πάντα πολύ καλή για φυτά που δεν χρειάζονται επικονίαση, γιατί τα προφυλάσσει και από τους μύκητες.

Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης, είναι του ψεκασμού με βάκιλο τους Θουριγγίας. Ο βάκιλος προσβάλει όλες -και μόνο- τις προνύμφες των εντόμων και γι αυτό είναι πολύτιμο εργαλείο για τον βιοκαλλιεργητή. Απαραίτητο για να λειτουργήσει σωστά είναι το να ψεκάζουμε κάθε 15 μέρες και όταν δεν αναμένεται βροχοπτώσεις για τουλάχιστον 24 ώρες.

Υπάρχει ο βάκιλος σε βρέξιμη μορφή και σε σκόνη. Καλύτερα είναι να χρησιμοποιούμε τον πρώτο και επειδή είναι πιο αποτελεσματικός, αφού με τον ψεκασμό πηγαίνει παντού, αλλά και πολύ πιο οικονομικός, αφού όταν σκονίζουμε η σπατάλη είναι μεγάλη. Υπ όψη ότι ο βάκιλος μπορεί να μας βοηθήσει αποτελεσματικά και στα οπωροφόρα αλλά και για την τούτα στις ντομάτες.

Ένα άλλο μέσο είναι το Spinosad, όμως μόνο για την περίοδο που οι κάμπιες είναι μικρές. Το Spinosad είναι ένα μείγμα χημικών ενώσεων (σπινοσύνες) που παράγονται από το βακτήριο Saccharopolyspora spinosa και είναι είναι συστηματικό. Δηλαδή, εισέρχεται στους ιστούς των φυτών.

Ο πύρεθρος που επίσης μπορεί να βοηθήσει εξάγεται από τα άνθη ενός είδους χρυσάνθεμου που δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που έχουμε στους κήπους μας. Η πυρεθρίνη γενικώς βοηθάει στον έλεγχο ενός μεγάλου φάσματος επιβλαβών εντόμων, όμως επειδή σκοτώνει και τα ωφέλημα, η χρήση της πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Βέβαια όταν ενδιαφερόμαστε γι αυτό που συμβαίνει γύρω μας, προσέχουμε ακόμη και όταν ψεκάζουμε με σαπούνι, γιατί ότι βλάπτει τα επιβλαβή, βλάπτει και τα ωφέλημα.

Τέλος το λάδι Neem είναι επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο, που και αυτό θέλει προσοχή επειδή εξοντώνει μεγάλη γκάμα εντόμων.

To πλεονέκτημα της χρήσης οργανικών εντομοκτόνων είναι ότι είναι λιγότερο επιβλαβή για τα ωφέλιμα έντομα και διασπώνται γρήγορα δίχως να αφήνουν πίσω τους κατάλοιπα. Αυτό όμως είναι και το κύριο μειονέκτημα τους. Επειδή διασπώνται γρήγορα -συνήθως μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες, πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά η χρήση τους για να παρέχουν συνεχή προστασία στα φυτά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s