ΕΛΑΙΟ ΝΕΕΜ

Spoon under extra virgin olive oil

Το έλαιο Neem είναι ένα από τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας βιοκαλλιεργητής. Ο τρόπος που δουλεύει είναι πολύ διαφορετικός από τα εντομοκτόνα. Δεν έχει άμεσα αποτελέσματα όπως πχ ο πύρεθρος, όμως επηρεάζει τα έντομα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Τα συστατικά που περιέχει είναι παρόμοια με τις ορμόνες που παράγουν τα έντομα και όταν απορροφηθούν, εμποδίζουν την σωστή λειτουργία τους. Τα έντομα “ξεχνούν” να φάνε, να ζευγαρώσουν… Μερικά ξεχνούν ότι μπορούν να πετάξουν. Τους πειράζει το μυαλό -εκτός των άλλων. Ο πληθυσμός τελικά καταρρέει και ο κύκλος κύκλος της ζωής τους σπάει.

Το λάδι neem το παίρνουμε από τους πυρήνες του δέντρου Neem (Azadirachta indica). Είναι ένα τροπικό, αειθαλές δέντρο που ευδοκιμεί στην Ινδία.

Unripe-fruits-of-neem

Οι καρποί του περιέχουν έναν κουκούτσι, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να έχει ένα ή περισσότερους πυρήνες. Το έλαιο παράγεται με σύνθλιψη και συμπίεση των πυρήνων.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ποιότητες των ελαίων Neem. Όπως και στο ελαιόλαδο, αυτό που είναι ψυχρης εκθλιψης είναι καλύτερο.

Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι καθαρισμού του και κάποιες απομακρύνουν τις περισσότερες εντομοκτόνες ιδιότητες. Συχνά δε, γράφει λάδι neem στη φιάλη, αλλά είναι απλά ένα εκχύλισμα ελαίου.

Το έλαιο Neem δεν βλάπτει τα οφέλημα έντομα, επειδή επηρεάζει μόνο αυτά που μασούν και πιπιλίζουν. 

Βοηθάει επίσης επειδη αλλάζει την μυρωδιά των φυτών -θυμίζει αυτή του σκόρδου- κι έτσι αποθει τα επιβλαβή έντομα.

Το έλαιο Neem μπορεί να εξαχθεί από τα περισσότερα μέρη του δέντρου, αλλά οι σπόροι διατηρούν την υψηλότερη συγκέντρωση της εντομοκτόνου ένωσης, που είναι η αζαδιραχτίνη.

Χρήση του λαδιού Neem στον κήπο

Ο ψεκασμος του φυλλώματος με λάδι Neem έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ χρήσιμος στην ανάπτυξη των νέων φυτών.

Δεν είναι τοξικό για τα πουλιά, τα ψάρια και τις μέλισσες και οι μελέτες έχουν δείξει οτι δεν έχει καμία επίπτωση στους ανθρώπους. Αυτό καθιστά το λάδι Νeem ασφαλές αν εφαρμοστεί σωστά. 

Το Neem λειτουργεί ως συστηματικό σε πολλά φυτά όταν γίνεται ριζοπότισμα. Δηλαδή απορροφάται από το φυτό και διανέμεται σε όλο τον ιστό του. Όταν βρεθεί στο αγγειακό σύστημα του φυτού, τα έντομα το τρώνε και τα αναγκάζει να σταματήσουν και έτσι μπορούν να αποτρέψουν την ωρίμανση των προνυμφών, να μειώσουν ή να διακόψουν τη συμπεριφορά ζευγαρώματος, ενώ σε μερικές περιπτώσεις το λάδι καλύπτει τις οπές αναπνοής των εντόμων και τα σκοτώνει.

Το λάδιο Neem προστατεύει τα φυτά από τους μύκητες και θεωρείται επίσης χρήσιμο για ένα σωρό άλλα προβλήματα, όπως είναι η σήψη της ρίζας και η μαύρη κηλίδα.

Εφαρμογή

Ορισμένα φυτά μπορεί να τα βλάψει, ειδικά αν υπάρξουν υπερβολές. Πριν ψεκάσουμε είναι καλό να δοκιμάσουμε σε μερικά φύλα και να περιμένουμε 24 ώρες για να ελέγξουμε την ανθεκτικότητα τους.

Ψεκάζουμε πάντα το απόγευμα για να επιτρέψουμε να εισχωρήσει στο φυτό πριν βγεί ο ήλιος. Επίσης, δεν το χρησιμοποιούμε σε ακραίες θερμοκρασίες, είτε ζέστης είτε σε κρύου. Αποφύγουμε την εφαρμογή σε φυτά που είναι καταπονημένα λόγω ξηρασίας ή παρατεταμένης υγρασίας. Ψεκάζοντας μία φορά την εβδομάδα θα βοηθήσει να μην υπάρχουν παράσιτα και θα κρατήσει τα φυτά καθαρά από μύκητες Ψεκάζουμε έτσι ούτως ώστε να πετύχουμε πλήρη κάλυψη.

Δοσολογία

Η ποσότητα του λαδιού που χρησιμοποιούμε ξεκινά απο 0,5% και μπορεί να φτάσει τα 2%, ανάλογα με την κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αφού ορισμένα έντομα είναι πιο δύσκολα από άλλα. Επίσης ο τακτικός ψεκασμός για πρόληψη είναι διαφορετικός από την καταπολέμηση μιας σοβαρής προσβολής.

Λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μία εβδομάδα για να δείτε αν υπάρχουν αποτελέσματα και να κρίνεται αν χρειάζονται επι πλέον επεμβάσεις.

 

Υπέρ

  1. Βιολογικό υλικό
  2. Εντομοκτόνο και μυκητοκτόμο
  3. Εύχρηστο

Κατά

  1. Ο βασανιστικός τρόπος που εξοντώνει τα έντομα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s