ΤΟ ΣΥΜΦΥΤΟ ΓΙΑ ΛΙΠΑΝΣΗ

φωτογραφία 12 copy

Το σύμφυτο είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, είναι εξαιρετική ζωοτροφή, αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μέταλλα και είναι υψηλής ποιότητας λίπασμα.

Το φυτό, παράγει μεγάλες ποσότητες φύλλων με το πολύπλοκο και μεγάλο σύστημα ριζών που διαθέτει και υπάρχουν πολλές ποικιλίες σύμφυτου. Το Symphytum grandiflorum και το caucasicum, καλλιεργούνται για τα λουλούδια και το φύλλωμά τους. Η ρωσική ποικιλία (Symphytum x uplandicum) είναι ένας από τους τύπους που καλλιεργείται για λίπασμα. Το άγριo σύμφυτο (Symphytum officinale) είναι ένα πολύ ωραίο φυτό, με ροζ λουλούδια και μεγάλα χνουδωτά φύλλα. Είναι εγγενές στην Βρετανία και ζιζάνιο στους κήπους. Εύκολα διασταυρώνεται με συγγενή είδη και σχηματίζουν πολλά διαφορετικά υβρίδια.

Το καλύτερο για την παραγωγή λιπάσματος είναι ρωσική ποικιλία Bocking 14 που είναι στείρο, επειδή είναι υβρίδιο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως:

  • ενεργοποιητής του κομπόστ
  • υγρό λίπασμα
  • εδαφοκάλυψη
  • για την δημιουργία φυλλοχώματος

Tα φύλλα περιέχουν άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες απελευθερώνονται εύκολα όταν τα φύλλα αποσυντίθενται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των φυτών, τα οποία χρειάζονται άζωτο για υγιή βλαστό και κάλιο για την παραγωγή λουλουδιών, σπόρων και φρούτων.

Σύγκριση του σύμφυτου με την κοπριά και το κομπόστ

 

x

Ο ανωτέρω πίνακας δείχνει ότι τα φύλλα του σύμφυτου περιέχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερο κάλιο από την κοπριά, ενώ έχουν μια σχετικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άζωτο. Επίσης η χαμηλή περιεκτικότητα τους σε ίνες το βοηθά να αποσυντίθενται γρήγορα και να μετατρέπεται σε ένα σκούρο υγρό, απελευθερώνοντας τις θρεπτικές ουσίες για άμεση χρήση από τα φυτά. Βέβαια επειδή κάθε καλό έχει και το κακό του, αυτό σημαίνει ότι είναι χαμηλά και τα ποσοστά οργανικής ύλης που μπορεί να μας διαθέσει. Με λίγα λόγια πρόκειται για το καλύτερο βιολογικό λίπασμα που μπορούμε να βρούμε, όμως σε υγρή μορφή.

φωτογραφία 2

Συγκομιδή

Tα φυτά φτάνουν στην μέγιστη παραγωγή τους τον δεύτερο χρόνο. Με ένα δρεπάνι θα κόβουμε το σύμφυτο περίπου 5 εκατοστά πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Φοράμε γάντια αφού τα φύλλα και τα κοτσάνια καλύπτονται από σκληρές τρίχες που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα μας.

Η πρώτη κοπή γίνεται την άνοιξη, όταν τα φυτά είναι περίπου 60 εκατοστά ψηλά και πριν αναπτύξουν ανθοφόρους βλαστούς. Η επόμενη κοπή θα γίνει όταν φτάσουν πάλι τα φυτά περίπου τα 60 εκατοστά. Γι αυτό χρειάζεται συνήθως τέσσερις έως πέντε εβδομάδες και μας επιτρέπει να συγκομίζουμε τέσσερις έως πέντε φορές κάθε σεζόν. Δεν κόβουμε μετά τον Σεπτέμβριο, αν και τα φυτά μπορεί να συνεχίσουν να μεγαλώνουν μέχρι τις πρώτες παγωνιές. Αυτό θα επιτρέψει στα φυτά να δημιουργήσουν αποθέματα ενέργειας για να ξεχειμωνιάσουν. Όταν επιφανειακά το φυτό σαπίσει, τα θρεπτικά συστατικά θα θρέψουν τις ρίζες για την επόμενη χρόνια.

Παρασκευή υγρού λιπάσματος

Υπάρχουν δύο διαφορετικές μέθοδοι, τις οποίους εφαρμόζουμε για να υγροποιήσουμε και άλλα φυτά (τσουκνίδα, τριφλυλλι κλπ).

Μέθοδος 1η

  • Γεμίζουμε ένα δοχείο -που έχει καπάκι- με νερό
  • Προσθέστε 10-15 λίτρα νερού ανα κιλό σύμφυτου
  • Βάζουμε χαλαρά το καπάκι για να κρατήσει όσο γίνεται τη μυρωδιά και ανακατεύουμε καθημερινά. To λίπασμα θα είναι έτοιμο μετά από 4-6 εβδομάδες.

Μέθοδος 2η 

Η διαφορά είναι ότι αυτό γίνεται χωρίς νερό. Γεμίζουμε ένα δοχείο με φύλλα, τα οποία πρέπει να είναι συμπιεσμένα. Αν δεν είναι αρκετά ούτως ώστε να το κάνουν από μόνα τους, βάζουμε ένα βάρος πάνω τους. Κλείνουμε και σε αυτή την περίπτωση με ένα καπάκι χαλαρά και το αφήνουμε μέχρι να αποσυντεθούν και ένα μαύρο υγρό να κάτσει στην βάση του δοχείου. Αποθηκεύουμε το συμπύκνωμα σε ένα δοχείο με χαλαρό πώμα και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως ή να αποθηκευτεί μέχρι για ένα έτος. Πάντα το αραιώνουμε πριν τη χρήση. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ο μικρότερος όγκος, οπότε η ευκολότερη αποθήκευση και οτι ότι μυρίζει πολύ λιγότερο από ό,τι η προηγούμενη μέθοδος.

Αραίωση

Στην πρώτη περίπτωση που το υγρό είναι αρύ και καστανό 10 μέρη νερού προς 1. 

Στην δεύτερη που το υγρό είναι πηχτό και μαύρο 20 μέρη νερού προς 1. 

Όμως γενικώς, δεν μπορεί να υπάρξει κάνονας για την αραίωση, επειδή η αναλογία των υλικών είναι σχετική. Ποικιλία από ποικιλία διαφέρει, όπως και τα μέρη του φυτού διαφέρουν μεταξύ τους. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αραιώνουμε τόσο που το υγρό που θα ποτίσουμε δεν θα είναι πιο σκούρο από το χρώμα του τσαγιού. Είναι καλύτερα να είναι αρύ και να λιπαίνουμε συχνότερα, για να μην χάνονται τα θρεπτικά συστατικά.

Πόσο συχνά μπορούμε να το χρησιμοποιούμε

Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που ποτίζουμε. Και δύο και τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν χλωρή λίπανση. Αφού αφήσουμε τα φύλλα να μαραθούν, μπορούμε να τα βάλουμε στην τρύπα της μεταφύτευσης πριν τοποθετήσουμε το φυτό και αφού έχουμε βάλει λίγο χώμα για να τα χωρίζει. Τα φύλλα θα διασπαστούν γρήγορα από τα βακτήρια του εδάφους και θα παρέχουν πλούσιο λίπασμα για τα αναπτυσσόμενα φυτά σας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s