ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΚΑΛΑ ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΠΕΡΣΙ…

Φυτά

Τα φυτά πρέπει να είναι στην κατάλληλη ηλικία. Ούτε πολύ μικρά, επειδή είναι πολύ ευαίσθητα, ούτε και να έχουν ανθίσει γιατί τότε αργούν πάρα πολύ να προσαρμοστούν. Επίσης δεν πρέπει να είναι ψηλόλιγνα ή ασθενικά (κιτρινισμένα).

Καιρός μεταφύτευσης

Δεν βιαζόμαστε. Πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η θερμοκρασία την νύχτα δεν θα πέσει κάτω από τους 10 βαθμούς, ενώ και ο καιρός, σε σχέση με τις πολλές βροχές θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί. Η παρατεταμένη υγρασία σκοτώνει τα φυτά. Οπότε καλύτερα λίγο αργότερα, παρά νωρίτερα. Θα έχουμε παρατηρήσει ότι τα όψιμα αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα. 

Νηματώδη

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τον σημαντικότερο λόγο που τα φυτά μας δεν θα αποδώσουν τα δέοντα. 

Ή θα αλλάζουμε κάθε χρόνο μέρος και θα κάνουμε τουλάχιστον τρία χρόνια για να επιστρέψουμε, ή θα ηλιοαπολυμαίνουμε για να επιστρέφουμε τον δεύτερο ή θα χρησιμοποιούμε μυκόρριζα LEN και θα επαναλαμβάνουμε με ριζοποτίσματα καθ ΄όλη την διάρκεια της ζωής των φυτών.

Επίσης τις αναρριχώμενες, θα τις βοηθήσει να ανανεώνουν το επιφανειακό τους ριζικό σύστημα και άρα να έχουν περισσότερες πηγές άντλησης θρεπτικών συστατικών, αν μπαζώνουμε τον κορμό τους με νέο χώμα.

Αν δεν λάβουμε κάποιο από τα παραπάνω μέτρα, κάθε χρόνο η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη.

pH

Οι ντοματιές για να πάνε καλά, χρειάζονται pH 6-6,5. Όσο ανεβαίνει, τόσο κατεβαίνει η απόδοσή τους. Αν υπολογίσουμε ότι τα εδάφη μας είναι -γενικώς- αλκαλικά και έχουμε και την τάση να βάζουμε ασβέστη στον λάκκο μεταφύτευσης, ενώ είχαμε βάλει και πέρσι, και πρόκειται να βάλουμε και στις επόμενες φυτεύσεις, αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργούμε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον για τις ντοματιές που χρειάζονται όξινο έδαφος.

Ήλιος

Οι ντομάτες θέλουν να τις βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 8 ώρες τη μέρα. Ότι λιγότερο, παίζει καθοριστικό ρόλο για να μην πάνε καλά, με κυριότερα συμπτώματα την περιορισμένη ανθοφορία και την αργή ωρίμανση των καρπών.

Άζωτο

Τα περισσότερα κηπευτικά έχουν ανάγκη από ισορροπημένη λίπανση. Με το κάλιο να είναι ίσο ή και λίγο περισσότερο από το άζωτο. Αν χρησιμοποιούμε αζωτούχα λιπάσματα ή τσουκνιδόζουμο και περιορισμένη καρποφορία θα έχουμε και οι καρποί που θα δένουν θα αργούν να ωριμάσουν. Και βέβαια, το υπερβολικό άζωτο δεν επιτρέπει στο φυτό να απορροφήσει το ασβέστιο, οπότε θα έχουμε και το σύμπτωμα της τάπας.

Λίπανση

Η ντοματιά είναι ένα πολύ απαιτητικό φυτό και για να είναι παραγωγικό χρειάζεται έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. H λίπανση κατά την φύτευση δεν είναι αρκετή για να πάρουμε αρκετές ντομάτες. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με υγρή λίπανση, που θα έχει μειωμένο άζωτο, και να τροφοδοτούμε τα φυτά ανά 2-3 εβδομάδες, για όλη την περίοδο της ζωής τους, για να έχουμε πλούσια ανθοφορία και καρπόδεση. Ο τρόπος που λιπαίνουμε παίζει σημαντικό ρόλο και για την παραγωγικότητα τους, άλλα κυρίως για την ποιότητα τους.

Κλάδεμα

Είναι απολύτως απαραίτητο να αφαιρούμε όλα τα φύλλα και τους βλαστούς που είναι κάτω από την πρώτη ταξιανθία και να στηρίζουμε έτσι το φυτό μας, ούτως ώστε τα κατώτερα φύλλα να απέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο από το έδαφος. Επίσης αφαιρούμε κάθε φύλλο που φέρει το παραμικρό στίγμα. Έτσι θα προλαβαίνουμε τα χειρότερα…

Αν εξασφαλίσουμε όλες αυτές τις προϋποθέσεις για τις ντοματιές μας, φέτος θα πάνε κάλα…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s