Σε όλων τα σπίτια έχει τύχει να μπουν οι μεγάλες, μαύρες και τριχωτές μύγες, που γυρίζουν γύρω-γύρω κάνοντας θόρυβο, δίχως να στέκονται πουθενά. Συμπεριφέρονται έτσι επειδή μπήκαν κατά λάθος και ψάχνουν άνοιγμα για να βγουν, γιατί όλο το ενδιαφέρον και ο κύκλος της ζωής τους, είναι έξω, εκεί όπου είναι ένα από τα πιο χρήσιμα έντομα για την οικολογική καλλιέργεια…
Οι μύγες “Tachinidae” ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια, στην οποία συγκαταλέγονται αρκετές διαφορετικές μεταξύ τους μύγες. Είναι σημαντικοί φυσικοί εχθροί των κυριότερων επιβλαβών εντόμων και ορισμένα είδη χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για τον βιολογικό έλεγχο τους.
Οι συμπεριφορές διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα ανάμεσα τους. Οι κάμπιες των περισσότερων μελών αυτής της οικογένειας είναι παρασιτοειδή. Αναπτύσσονται μέσα σε ένα ζωντανό οικοδεσπότη, που τελικά σκοτώνουν, σε αντίθεση με άλλα παρασιτικά έντομα που δεν σκοτώνουν τον οικοδεσπότη. Οι προνύμφες Tachinid τρέφονται με τους ιστούς του ξενιστή, είτε αφού τις έχει ενθέσει σε αυτόν ο γονέας, είτε επειδή έχουν διεισδύσει από έξω.
Διάφορα είδη έχουν διαφορετικούς τρόπους ωοτοκίας και εισβολής στον ξενιστή. Κάποια προσβάλλουν ενήλικα σκαθάρια, κάποια προνύμφες σκαθαριών, άλλα επιτίθενται σε βρωμούσες, άλλα σε ακρίδες και τέλος, άλλα σε λεπιδόπτερα.
Η ωοτοκία
Η πλειοψηφία των θηλυκών Tachinids θέτουν λευκά, ωοειδή αυγά με επίπεδη κάτω πλευρά στο δέρμα του εντόμου ξενιστή. Συνήθως τοποθετούν μόνο ένα αυγό πάνω σε κάθε ξενιστή και αυτό είναι μεγάλο, όπως συμβαίνει με όλα τα αυγά των εντόμων που τοποθετούνται σε μικρούς αριθμούς και τα κολλούν τόσο σταθερά που δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το δέρμα του ξενιστή χωρίς να τον σκοτώσουν. Τα αυγά εκκολάπτονται γρήγορα, έχοντας προηγουμένως αναπτυχθεί αρκετά εντός της μήτρας. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα είδη Gymnosoma, Thrixion, Winthemia και Eutachina.
Κάποια άλλα εισάγουν τα αυγά στο σώμα του ξενιστή. Τα είδη αυτά είναι τα Ocyptera, Alophora και Compsilura.
Μια άλλη στρατηγική είναι να αφήσουν τα αυγά στο περιβάλλον του ξενιστή, επάνω στα φύλλα, όπου τρώγοντας θα τα καταπιεί.
Υπάρχουν και μύγες που επιτίθενται σε χρήσιμα έντομα θεωρούνται οι ίδιες παράσιτα. Τέτοιο παράδειγμα είναι η η μύγα Uzi (Exorista bombycis) που επιτίθεται στον μεταξοσκώληκα, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες παρασιτούν και σε μέλισσες και σφήκες.
Επικονιαστές
Εκτός από τη θανάτωση ανεπιθύμητων παρασίτων του κήπου, οι Tachinidae μύγες βοηθούν επίσης στην επικονίαση και είναι πολύ χρήσιμες επειδή μπορούν να επιβιώσουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τις μέλισσες.
Πλέον γνωρίζετε ότι αρκεί να ανοίξετε το παράθυρο και οι μύγες “Tachinidae” θα φύγουν, αφού δεν υπάρχει τίποτε στα σπίτια σας που μπορεί να τις ενδιαφέρει…
Αφήστε ένα σχόλιο
Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να αφήσετε σχόλιο.