Είναι μυζητικά έντομα και αφαιρούν μεγάλη ποσότητα χυμού από τα φυτά, προκαλώντας συστροφή και χλώρωση των φύλλων. Τα μελιτώδη απεκκρίματα ορισμένων ειδών ρυπαίνουν τα φύλλα και ευνοούν την εμφάνιση καπνιάς, που δημιουργείται από την ανάπτυξη σαπροφυτικών μυκήτων. Οπότε οι πυκνοί πληθυσμοί τους, ο μεγάλος αριθμός γενεών τους που συχνά ξεπερνά τις 10 ανά έτος και η μετάδοση ιών στα φυτά κατατάσσουν τις αφίδες ανάμεσα στους πιο βλαβερούς εχθρούς των καλλιεργούμενων φυτών. Η δε ζημιά που προκαλούν με την μετάδοση των ασθενειών είναι σημαντικότερη από αυτήν που προκαλούν απομυζώντας τα φυτά.
Πολλά είδη έχουν αναπτύξει σχέσεις συμβίωσης με τα μυρμήγκια, τα οποία συλλέγουν το μελίτωμα προστατεύοντας τις αφίδες από διάφορους εχθρούς.
Αναπαραγωγή
Τα αυγά των αφίδων επιβιώνουν το χειμώνα κολλημένα στους κορμούς και στους βλαστούς των φυτών. Την άνοιξη όταν φτάσει η θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα, τα αυγά εκκολάπτουν θηλυκές αφίδες. Τα θηλυκά γεννούν νύμφες χωρίς ζευγάρωμα και αυτές οι νύμφες ωριμάζουν γρήγορα σε ενήλικες (σε περίπου 10 ημέρες). Τα αρσενικά γεννιούνται το φθινόπωρο και αρχίζουν να ζευγαρώνουν με τα θηλυκά για να παράξουν αυγά τα οποία θα διαχειμάσουν.
Οι μεγαλύτεροι τους πληθυσμοί εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Γενικά τις ευνοεί ο θερμός και υγρός καιρός και αναπαράγονται ταχύτατα με τα άφθονα τρυφερά φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς να τις βοηθούν στην εξάπλωση τους. Στην Ελλάδα οι ιδανικότερες συνθήκες για την ανάπτυξή τους είναι τον Μάιο.
Η υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού σκοτώνει τα συμβιωτικά βακτηρίδια από τα οποία εξαρτώνται ορισμένα είδη, πράγμα που τα καθιστά άγονα, οπότε τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού περιορίζονται σημαντικά.
Μετάδοση
Ταξιδεύουν γρήγορα από το ένα φυτό στο άλλο, κυρίως σε συνεργασία με τα μυρμήγκια, αλλά και περπατώντας και κάποια είδη πετώντας.
Εντοπισμός
Ψάχνουμε για κυρτωμένα, αδύναμα, μαραμένα ή κιτρινισμένα φύλλα.
Παρατηρούμε την κίνηση των μυρμηγκιών. Αν ανεβοκατεβαίνουν στα φυτά μας το πιθανότερο είναι να το κάνουν για τις αφίδες.
Πρόληψη
Όπως όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην βιολογική καλλιέργεια, έτσι και για τον καλύτερο έλεγχο των αφίδων τον μεγαλύτερο ρόλο τον παίζει η πρόληψη.
• Φροντίζουμε να είναι ο κήπος μας φιλόξενος για τους εχθρούς τους, όπως είναι τα πουλιά, οι πασχαλίτσες, οι σφήκες και οι αράχνες.
• Ραντίζουμε όλα τα πολυετή φυτά και δέντρα με θερινό πολτό για να καταστρέψουμε όσα από τα αυγά είναι κολλημένα επάνω τους.
• Προσέχουμε να μην κάνουμε υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, γιατί η έντονη ανάπτυξη των φυτών τις ευνοεί.
• Τοποθετούμε αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψεως στους βλαστούς των φυτών και στα στηρίγματα τους, για να εμποδίσουμε την κίνηση των μυρμηγκιών.
• Κλαδεύουμε τα φυτά μας και τα δέντρα για να αερίζονται επαρκώς να περνάει το φως του ήλιου α) για να μην υπάρχουν σκοτεινές και υγρές περιοχές που δημιουργούν ιδανικές συνθήκες και β) για να μην είναι εύκολη η μεταφορά των εντόμων από τον ένα βλαστό σε έναν άλλο.
Μέθοδοι αντιμετώπισης
• Με την πίεση του νερού, ξεπλένουμε τα φυτά διώχνοντας από επάνω τους τις αφίδες.
• Με μια μαλακή βούρτσα μπορούμε να σκουπίσουμε και να καθαρίσουμε τα φυτά.
• Κόβουμε και απομακρύνουμε βλαστούς που έχουν προσβληθεί.
• Χρησιμοποιούμε σαπούνι σε αναλογία 2 έως 4% σε σχέση με το απαραίτητα μαλακό νερό. Θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός ο ψεκασμός αν βάλουμε και οινόπνευμα, η ποσότητα του οποίου μπορεί να φτάσει με ασφάλεια και το 10% της συνολικής ποσότητας, όμως μόνο τοπικά, γιατί το οινόπνευμα είναι τοξικό για ένα σωρό χρήσιμα βακτήρια και μικροοργανισμούς. Εφαρμόζουμε κάθε 2-3 ημέρες για 2 εβδομάδες
• Χρησιμοποιούμε άλατα καλίου λιπαρών οξέων, που είναι σαπούνι αλλά καλύτερης ποιότητας από το γενικής χρήσης.
• Χρησιμοποιούμε έλαιο Neem. Η ποσότητα του λαδιού που χρησιμοποιούμε ξεκινά από 0,5% και μπορεί να φτάσει τα 2%, ανάλογα με την κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
• Χρησιμοποιούμε το εντομοκτόνο μίγμα που δημιουργούμε αφού βάλουμε ένα κεφάλι σκόρδου, ένα κρεμμύδι, 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιήσουμε. Προσθέτουμε ένα λίτρο νερό, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για 1 ώρα. Σουρώνουμε, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι και πλέον είναι έτοιμο να ραντίσουμε. Όσο μείνει μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα, αφού το σφραγίσουμε καλά.
• Είναι πάντα καλύτερα να αποφεύγουμε τις χημικές λύσεις, αλλά εάν δεν τα καταφέρουμε με τις προηγούμενες μεθόδους, θα μας βοηθήσει ο πύρεθρος, που από όλα τα χημικά είναι το ασφαλέστερο, καθώς έχει χαμηλή τοξικότητα και δεν παραμένει για πολύ επάνω στα φυτά.
Αφήστε ένα σχόλιο
Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να αφήσετε σχόλιο.