πασπαλουμ

Ο πάσπαλος είναι ζιζάνιο που φύεται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, σε βάλτους με αλμυρό νερό και σε υφάλμυρα έλη. Έχει μεγάλο ριζικό σύστημα που εξαπλώνεται ταχέως και δημιουργεί πυκνές συστάδες. Συνήθως το συναντάμε σαν πρόβλημα στους χλοοτάπητες, καθώς σχηματίζει “νησίδες” που είναι δύσκολο να ξεφορτωθούμε, αφού με τον καιρό εξαπλώνεται με ριζώματα και καταβολάδες, σχηματίζοντας ένα παχύ χλοοτάπητα. Παρατηρήθηκε η ανθεκτικότητα του φυτού σε διαφορετικές ακραίες συνθήκες και αποφασίστηκε να δοκιμαστεί σαν χλοοτάπητας.

Χρήσεις

Έχει χρησιμοποιηθεί σε γήπεδα γκολφ και σε περιπτώσεις όπου οι συνθήκες ήταν δύσκολες, όπως βαριά και υγρά εδάφη με μικρά επίπεδα φωτός. Διαπιστώθηκε ότι έχει μεγάλη αντοχή και οτι μπορεί να επιβιώσει βυθισμένο στο νερό για αρκετές ημέρες, αλλά το κύριο πλεονέκτημα αυτού του χόρτου είναι ότι ανέχεται το αλάτι. Σε τέτοιο σημείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά αλατότητας στο έδαφος και περιορισμοί στη χρήση του νερού, να ποτίζουν το γρασίδι με θαλασσινό νερό. Δεν θα είναι τόσο καλής ποιότητας όσο αν ποτίζουμε με πόσιμο, αλλά θα επιβιώνει. Αυτή η δυνατότητα, το κάνει να είναι το καλύτερο χόρτο για χλοοτάπητα σε αυλές πού τις “ψεκάζει” η θάλασσα ή σε εδάφη που καλύπτονται πρόσκαιρα από θαλασσινό νερό.

Επίσης μπορούμε να χρησμοπoιούμε το αλμυρό νερό σαν ζιζανιοκτόνο, αφού όλα τα άλλα αγριόχορτα δεν το αντέχουν.

Αναπτύσσεται καλύτερα σε βαθιά, υγρά, γόνιμα, αμμοπηλώδη εδάφη. Το βαθύ ριζικό σύστημα του δίνει σημαντική αντοχή στην ξηρασία. Επίσης είναι ιδανικό για περιοχές που υπόκεινται σε πλημμύρες, αφού μπορεί να μείνει κάτω από το νερό μέχρι μία εβδομάδα. Ενώ οι κορυφές παγώνουν σε θερμοκρασίες κάτω από -3 με -4 ° C, τα φυτά επιβιώνουν μέχρι τους -15 ° και θα αναγεννηθούν γρήγορα μόλις ζεστάνει ο καιρός και αυξηθεί η υγρασία. Είναι λεπτόφυλλοανοιχτοπράσινο με πλάγια ανάπτυξη που γίνεται με στόλωνες και ριζώματα. Κιτρινίζει ελαφρώς το χειμώνα.

Εγκατάσταση

Είναι πολύ εύκολο στην εγκατάστασή του, που γίνεται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, λόγω της επιθετικότητας και της γρήγορης ανάπτυξης του και χρειαζόμαστε 25 γραμμάρια σπόρου για κάθε τετραγωνικό μέτρο Αντέχει στην ξηρασία περισσότερο από τα άλλα και πετυχαίνουμε μεγάλη οικονομία νερού, αφού απαιτεί λιγότερο νερό κάθε φορά και δεν έχει πρόβλημα αν ποτίζεται και με υφάλμυρο.

Paspalum_distichum_01

Ποικιλίες

Υπάρχουν αρκετά φυτά που ανήκουν στην οικογένεια του πάσπαλου και είναι για διάφορες χρήσεις. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα με λεπτό φύλλο που χρησιμοποιείται στα γήπεδα γκολφ, και ένα με χονδρό φύλλο για γρασίδι δίπλα στους δρόμους. Η πιο γνωστή και παλιά ποικιλία είναι το «Adalayd», ένα χόρτο με μπλε-πράσινο χρώμα -το λένε και bluegrass. Η ποικιλία «Aloha» είναι ένα σκούρο πράσινο χορτάρι που επίσης χρησιμοποιείται για γήπεδα γκολφ και αθλητικούς χώρους. «Σαλάμ», η πιο κοινή ποικιλία στη Χαβάη, είναι ένα άλλο σκούρο πράσινο κατάλληλου τύπου για τα γήπεδα γκολφ. Τα φύλλα του «Σαλάμ» είναι γυαλιστερό στην κάτω πλευρά, δίνοντας ριγέ εμφάνιση όταν κόβεται.

Ο πάσπαλος είναι μια εξαιρετική λύση για προβληματικές καταστάσεις και μόνο σε τέτοιες ενδείκνυται η χρησιμοποίηση του, αφού είναι σημαντικά ακριβότερος ο σπόρος του, από κάθε άλλο χόρτο…