Spoon under extra virgin olive oil

Το έλαιο Neem είναι ένα από τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας βιοκαλλιεργητής. Ο τρόπος που δουλεύει είναι πολύ διαφορετικός από τα εντομοκτόνα. Δεν έχει άμεσα αποτελέσματα όπως πχ ο πύρεθρος, όμως δεν δημιουργεί και νεκρές ζώνες στον κήπο, αφού επηρεάζει μόνο τα έντομα που τρώνε ή πιπιλάνε τα φυτά, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ενώ παράλληλα τα προστατεύει και από τους μύκητες.

Τα συστατικά που περιέχει είναι παρόμοια με τις ορμόνες που παράγουν τα έντομα και όταν απορροφηθούν από τον οργανισμό τους, εμποδίζουν την σωστή λειτουργία του. Τα έντομα “ξεχνούν” να φάνε, να ζευγαρώσουν… Μερικά ξεχνούν ότι μπορούν να πετάξουν. Τους πειράζει και το μυαλό -εκτός των άλλων. Ο πληθυσμός τελικά καταρρέει, αφού ο κύκλος της ζωής τους σπάει.

butterfly-4367187_1920

Το λάδι neem το παίρνουμε από τους πυρήνες των καρπών του δέντρου Neem (Azadirachta indica), που είναι ένα τροπικό, αειθαλές δέντρο. Από την Ινδία εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο, όπου και πλέον καλλιεργείται.

Οι καρποί του περιέχουν έναν κουκούτσι, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να έχει ένα ή περισσότερους πυρήνες. Το έλαιο παράγεται με την έκθλιψη των πυρήνων. Το έλαιο μπορεί να εξαχθεί από τα περισσότερα μέρη του δέντρου, αλλά οι σπόροι διατηρούν την υψηλότερη συγκέντρωση της εντομοκτόνου ένωσης, που είναι η αζαδιραχτίνη.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ποιότητες των ελαίων Neem. Όπως και στο ελαιόλαδο, αυτό που είναι ψυχρής έκθλιψης είναι καλύτερο. Επίσης υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι καθαρισμού του και κάποιες απομακρύνουν τις περισσότερες εντομοκτόνες ιδιότητες. Συχνά δε, γράφει λάδι neem στη φιάλη, αλλά είναι απλά ένα εκχύλισμα.

Το έλαιο Neem δεν βλάπτει τα ωφέλημα έντομα, επειδή επηρεάζει μόνο αυτά που μασούν και πιπιλίζουν.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο βοηθάει επίσης, είναι και η αλλαγή της μυρωδιάς των φυτών -θυμίζει αυτή του σκόρδου- με αποτέλεσμα να αποθεί τα επιβλαβή έντομα.

Χρήση του λαδιού Neem στον κήπο

Ο ψεκασμός του φυλλώματος με λάδι Neem είναι ο ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο άλλος είναι το ριζοπότισμα.

Το Neem λειτουργεί ως συστηματικό σε πολλά φυτά όταν γίνεται ριζοπότισμα. Δηλαδή απορροφάται από το φυτό και διανέμεται σε όλο τον ιστό του. Όταν βρεθεί στο αγγειακό σύστημα του φυτού, τα έντομα το τρώνε και τα αναγκάζει να σταματήσουν. Έτσι μπορεί να αποτρέψουν την ωρίμανση των προνυμφών, να μειώσει ή να διακόψει το ζευγάρωμα, ενώ το λάδι μπορεί να καλύψει και τις οπές αναπνοής των εντόμων, με αποτέλεσμα να τα σκοτώσει.

Δεν είναι τοξικό για τα πουλιά, τα ψάρια και τις μέλισσες και οι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν έχει καμία επίπτωση στους ανθρώπους. Αυτό καθιστά το λάδι Νeem ασφαλές αν εφαρμοστεί σωστά. 

Το λάδι Neem προστατεύει τα φυτά από τους μύκητες και θεωρείται επίσης χρήσιμο για ένα σωρό άλλα προβλήματα, όπως είναι η σήψη της ρίζας και η μαύρη κηλίδα.

Εφαρμογή

Ορισμένα φυτά μπορεί να τα βλάψει, ειδικά αν υπάρξουν υπερβολές. Πριν ψεκάσουμε είναι καλό να δοκιμάσουμε σε μερικά φύλα και να περιμένουμε 24 ώρες για να ελέγξουμε την ανθεκτικότητα τους.

Ψεκάζουμε πάντα το απόγευμα για να επιτρέψουμε να εισχωρήσει στο φυτό πριν βγει ο ήλιος. Επίσης, δεν το χρησιμοποιούμε σε ακραίες θερμοκρασίες, είτε ζέστης είτε σε κρύου. Αποφύγουμε την εφαρμογή σε φυτά που είναι καταπονημένα λόγω ξηρασίας ή παρατεταμένης υγρασίας. Ψεκάζοντας μία φορά την εβδομάδα θα βοηθήσει να μην υπάρχουν παράσιτα και θα κρατήσει τα φυτά καθαρά από μύκητες. Ψεκάζουμε έτσι ούτως ώστε να πετύχουμε πλήρη κάλυψη.

Δοσολογία

Η ποσότητα του λαδιού που χρησιμοποιούμε ξεκινά από 0,5% και μπορεί να φτάσει τα 2%, ανάλογα με την κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αφού ορισμένα έντομα είναι πιο δύσκολα από άλλα. Επίσης ο τακτικός ψεκασμός για πρόληψη είναι διαφορετικός από την καταπολέμηση μιας σοβαρής προσβολής.

Λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μία εβδομάδα για να δείτε αν υπάρχουν αποτελέσματα και να κρίνεται αν χρειάζονται επί πλέον επεμβάσεις.

 

Υπέρ

  1. Βιολογικό υλικό
  2. Εντομοκτόνο και μυκητοκτόνο
  3. Εύχρηστο

Κατά

  1. Ο βασανιστικός τρόπος που εξοντώνει τα έντομα