Το πρώτο που οφείλουμε να πούμε είναι ότι το εδάφη μας είναι συνήθως αλκαλικά, ενώ τα περισσότερα κηπευτικά μας για να ευημερήσουν θέλουν ελαφρώς όξινο έδαφος (pΗ 5,5 με 6,5) κι ο ασβέστης έχει από 10 έως και 12,5…

Υδρογόνο

Aυτό που επηρεάζει το pH είναι η ποσότητα του υδρογόνου που υπάρχει στο έδαφος και τα ιόντα του μετράνε τα πεχάμετρα. Όσο περισσότερο υδρογόνο έχουμε, τόσο χαμηλότερο είναι το pH – τόσο πιο όξινο είναι, γι αυτό και όσο πιο βόρεια πηγαίνουμε, τόσο πέφτει η τιμή του pH στα εδάφη, λόγω της αύξησης των βροχοπτώσεων. Επίσης πέφτει και όσο περισσότερο ανεβαίνουμε σε υψόμετρο…

Ιδανικό pH

Η κλίμακα του pH είναι από 0 έως 14, και από το 6 μέχρι και το 7 θεωρείται ιδανικό και ο λόγος είναι ότι σε ένα σχετικά ουδέτερο προς όξινο έδαφος είναι περισσότερες οι θρεπτικές ουσίες που είναι διαθέσιμες και όσο απομακρυνόμαστε, μειώνονται σταδιακά. Εάν το pΗ είναι πολύ ψηλό (αλκαλικό) ή πολύ χαμηλό (όξινο), το φυτό δεν μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά, αφού δεν είναι διαλυτά. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι η έλλειψη σιδήρου που παρατηρείται στα αλκαλικά εδάφη. Ενώ υπάρχει άφθονος σίδηρος δεν είναι διαλυτός και ως εκ τούτου δεν είναι διαθέσιμος για τα φυτά. Έτσι τα φύλλα κιτρινίζουν, και το φυτό δεν θα έχει την ανάπτυξη που θα μπορούσε αν δεν αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια.

Έχει αποδειχθεί ότι η ντοματιά έχει πολλαπλάσια άνθη όταν είναι σε έδαφος με pH 6,5 από ότι αν είναι με pH 8 και οι βιταμίνες των καρπών της περισσότερες.

Το άλλο σύμπτωμα είναι, ότι η χλωροφύλλη είναι περισσότερη σε αλκαλικό έδαφος, οπότε επικρατεί του λυκοπενίου και οι ντομάτες αργούν να ωριμάσουν, άρα είναι εύκολο να αντιληφθούμε τι ακριβώς κάνουμε όταν ρίχνουμε μία κουταλιά ασβέστη στην θέση φύτευσης, ενώ το χωράφι μας είναι αλκαλικό. Πολύ περισσότερο δε, αν έχουμε ρίξει και τα προηγούμενα χρόνια, αφού λειτουργεί προσθετικά, καθώς μετά τον τρίτο και τέταρτο χρόνο αρχίζουν να μικραίνουν τα σωματίδια του…

Οικοδομικός και γεωργικός ασβέστης

Όταν το χωράφι μας είναι όξινο και πρέπει να ρίξουμε ασβέστη, έχει μεγάλη σημασία, τι είδους ασβέστη θα χρησιμοποιήσουμε. Αν θα είναι οικοδομικός ή γεωργικός. Η διάφορα στην ποιότητα τους είναι τεράστια…

Η ποιότητα του ασβεστόλιθου καθορίζεται από τη χημική σύνθεση του και από το πόσο λεπτή είναι η πέτρα. Πρέπει το μέγεθος των σωματιδίων να είναι λεπτό για να είναι αποτελεσματικά. Καλής ποιότητας είναι αυτή η σκόνη που είναι τόσο λεπτή, όσο η πούδρα που χρησιμοποιούν στο μακιγιάζ. Γι αυτό και ο οικοδομικός ασβέστης είναι πολύ μικρής αξίας η δε μαρμαρόσκονη απλά μπάζο, αφού τα σωματίδια της είναι ακανόνιστα και αυτό σημαίνει οτι η επίδρασή της δεν είναι ίδια παντού…

Η “τάπα”…

Αυτό το κοινό πρόβλημα του κήπου είναι μια φυσιολογική διαταραχή που προκαλείται από την κακή κυκλοφορία του ασβεστίου μέσα στο φυτό. Συμβαίνει σε πολλά κηπευτικά, όμως συχνότερα σε ντομάτες και πιπεριές.

Το σύμπτωμα παρουσιάζεται στις περιπτώσεις που το πότισμα είναι ακανόνιστο σε συχνότητα και ποσότητα και όταν ανάμεσα στα ποτίσματα μεσολαβούν βροχές και επηρεάζει καρπούς που βρίσκονται στο μέσον της ανάπτυξής τους.

Άλλοι παράγοντας που μπορεί να επηρεάσουν είναι η υπερβολική παρουσία αζώτου, η χαμηλή θερμοκρασία του χώματος και το pH όταν είναι πολύ ψηλό ή πολύ χαμηλό. Δηλαδή, μπορεί να βάλουμε ασβέστη για να μην έχουμε την τάπα και επειδή ανεβάσαμε το pH να μην μπορούν να φυτά μας να απορροφήσουν το απαιτούμενο ασβέστιο…

Τι πρέπει να κάνουμε

  1. Διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα υγρασίας στο έδαφος καθ ‘όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
  2. Περιμένουμε το χώμα να ζεσταθεί καλά πριν από τη φύτευση, αφού τα ψυχρά εδάφη περιορίζουν την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.
  3. Διατηρούμε το pH κοντά στο 6,5.
  4. Χρησιμοποιούμε λιπάσματα χαμηλής περιεκτικότητας σε άζωτο και υψηλά επίπεδα φωσφόρου. Καλό είναι να αποφεύγουμε το τσουκνιδόζουμο στα ευαίσθητα φυτά…
  5. Δεν ποτίζουμε στην ρίζα, αλλά τουλάχιστον 20 πόντους μακριά της, για να το εισπράξουν το νερό οι κάτω ρίζες κι όχι οι επιφανειακές, οι οποίες πρέπει να αναπνέουν για να αντλούν τα θρεπτικά συστατικά.
  6. Εδαφοκαλύπτουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την εξάτμιση και να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερή την υγρασία, ούτως ώστε να μην έχουμε μεγάλες διαφορές.
  7. Παρατηρούμε ποιές ποικιλίες είναι πιο ευαίσθητες -όπως οι μακρόστενες ντομάτες- από άλλες κι επιλέγουμε ανάλογα.
  8. Μετά από βροχή, ραντίζουμε με υγρό ασβέστιο για να μειώσουμε το πρόβλημα που γνωρίζουμε ότι θα δημιουργηθεί.

Είναι σπάνιο το φαινόμενο της πραγματικής έλλειψης του ασβεστίου στα εδάφη μας, ενώ πλούσια σε ασβέστιο είναι αυτά που έχουν pΗ 7 και πάνω. Επίσης ένα χαρακτηριστικό αυτών των εδαφών, που μας είναι αρκετά γνώριμο, είναι ότι κάνουν κρούστα στην επιφάνειά τους, που συχνά φοβόμαστε ότι θα είναι αδιαπέραστη από τις φύτρες των σπόρων…