Ο κύκλος της ζωής τους

Οι ψαλίδες ζουν περίπου για ένα χρόνο. Αρχίζουν να ζευγαρώσουν το φθινόπωρο και το αρσενικό με το θηλυκό θα ξεχειμωνιάσουν σε μια ρωγμή ή στο χώμα και σε βάθος 2,5 εκατοστών. Μετά το ζευγάρωμα, το σπέρμα μπορεί να παραμείνει στο θηλυκό για μήνες πριν γονιμοποιηθούν τα αυγά. Στις αρχές της άνοιξης, το αρσενικό θα φύγει ή θα το διώξει το θηλυκό. Στη συνέχεια, θα αρχίσει να γεννά 20 έως 80 αυγά σε 2 ημέρες.

Τα δερματόπτερα είναι από τα λίγα είδη εντόμων που η μητέρα φροντίζει τα μωρά της. Θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των αυγών της και κυρίως προστασία από τα αρπακτικά και θα συνεχίζει να τα φροντίζει για τρεις μήνες μετά την εκκόλαψη τους.

Διατροφή

Είναι παμφάγο έντομο. Τρέφονται με φυτικά και ζωικά υλικά που αποσυντίθενται, όποτε του δοθεί η ευκαιρία και με αφίδες, κάμπιες και άλλα μικρά παράσιτα των κήπων, αλλά και με μεγαλύτερα έντομα όπως μύγες bluebottle.

Στα φυτά με τα οποία τρέφονται περιλαμβάνονται το τριφύλλι, οι ντάλιες, οι ζίννιες, το μαρούλι, το κουνουπίδι, οι φράουλες, τα βατόμουρα, οι ηλίανθοι, το σέλινο, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα σταφύλια, οι πατάτες (κάνουν τρύπες), τα τριαντάφυλλα, τα φασόλια, τα τρυφερά βλαστάρια και οι ρίζες. Επίσης είναι γνωστό ότι τρώνε και τον θύσανο(φούντα) του καλαμποκιού, καταστρέφοντάς το.

Συνήθειες

Οι ψαλίδες είναι ενεργές τη νύχτα και αναζητούν προστασία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν βλέπετε μασημένο μέρος φυτού αλλά δεν βλέπετε έντομα, επιστρέψτε τη νύχτα με ένα φακό για να τις δείτε.

Οι διατροφικές τους λοιπόν συνήθειες και συμπεριφορές τις καθιστούν τόσο παράσιτο όσο και ωφέλιμο έντομο και η καλύτερη διαχείριση είναι να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των φυτών από τις ζημιές και τα οφέλη που αποκομίζουμε από τον βιολογικό έλεγχο και την αποσύνθεση της οργανικής ύλης που παρέχουν.

Εχθροί

Οι κυριότεροι εχθροί τους είναι τα πουλιά, τα εντομοφάγα θηλαστικά, τα βατράχια, οι σαύρες, οι σαρανταποδαρούσες, και αράχνες. Επίσης είναι μεζές για τις νυχτερίδες. Ένας επίσης σημαντικός εχθρός είναι η μύγα Tachinidae των οποίων οι προνύμφες παρασιτούν. Τα αυγά και τα μικρά τους συχνά κανιβαλίζονται από άλλες ψαλίδες, ενώ υποφέρουν και από αρκετά ακάρεα και μύκητες.

Έλεγχος

Μια εύκολη παγίδα που μπορούμε να φτιάξουμε είναι διπλωμένες λωρίδες 10 περίπου πόντων από μιας όψης κυματοειδές χαρτόνι με την κυματιστή πλευρά του στραμμένη προς τα μέσα. Βάζουμε και λίγο βάρος επάνω τους για να κλείσουν καλά και οι ψαλίδες θα αναζητήσουν καταφύγιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τότε, μπορούμε να το ανοίξουμε πάνω από ένα κουβά με σαπουνόνερο να ρίξουμε τις ψαλίδες μέσα και στη συνέχεια, το χαρτόνι να μπει και πάλι στην θέση του. Αυτές οι παγίδες γίνονται πιο ελκυστικές μετά από επανειλημμένη χρήση, καθώς τα έντομα αφήνουν πίσω τους μυρωδιές που προσελκύουν και άλλα. Η προσθήκη δολώματος όπως είναι το πίτουρο, μπορεί να αυξήσει τους επισκέπτες…

Αν η κατάσταση έχει ξεφύγει, μερικά από τα εντομοκτόνα που είναι αποτελεσματικά για τις ψαλίδες και περιλαμβάνονται στα βιολογικά, είναι το spinosad, η γη διατομών, το μαλάθιο και η πυρεθρίνη.