Θα ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα, αν προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα και κυρίως, αν αναγνωρίσουμε τους συμμάχους μας.

Σφήκες

wasp

Στις σφήκες συγκαταλέγονται αρκετά είδη, με σημαντικό ρόλο στον βιολογικό έλεγχο των παρασίτων. Υπάρχουν οι κοινωνικές που ζουν σε μικρές ομάδες και οι μοναχικές. Οι κοινωνικές σφήκες, σχηματίζουν αποικίες και τρέφουν τις προνύμφες τους με ζωντανή λεία. Από τι μοναχικές, κάποιες φτιάχνουν τις φωλιές τους με λάσπη σε προστατευμένα σημεία και κάποιες εναποθέτουν τα αυγά τους σε άλλα έντομα, όπως οι βρωμούσες. Οι σφήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην εξισορρόπηση των ειδών στη φύση. Σχεδόν για κάθε είδος εντόμων, αντιστοιχεί ένα είδος σφήκας, που είναι αρπακτικό ή παράσιτο επάνω σε αυτό. Οι παρασιτικές σφήκες, όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται στο γεωργικό έλεγχο παρασίτων, δεδομένου ότι ασκούν μικρότερη αρνητική επίδραση στις καλλιέργειες.

Μαντώδη (Mantodea)

oratoria_Gruissan

Το αλογάκι της Παναγίας είναι ένας μανιώδης θηρευτής με ευρύ φάσμα των εντόμων. Πολλοί κάνουν το λάθος και καταστρέφουν τα αυγά του, επειδή δεν τα αναγνωρίζουν.

Ρεδουβιίδες (Reduviidae)

1920px-Rp-nymphs-adult

Είναι σαρκοφάγα και χρησιμοποιούν τα δυνατά μπροστινά πόδια τους να πιάνουν γρήγορα τη λεία τους. Χρησιμοποιούν το κεντρί τους για να εγχύσουν δηλητήριο που προκαλεί παράλυση και ρευστοποιεί εσωτερικά τα θύματα.

Lacewings (Chrysopidae, Hemerobiidae)

nevroptera

Οι προνύμφες είναι αδηφάγες και μπορούν να καταναλώνουν περισσότερα από 200 έντομα μέχρι να μεγαλώσουν. Θεωρούνται σημαντικά αρπακτικά των ψευδόκοκκων. Tα ενήλικα τρέφονται κυρίως με γύρη.

Πασχαλίτσα

ladybug_spring_ladybugs

Είναι αρπακτικά τόσο οι ενήλικες όσο και οι προνύμφες, και τη λεία τους περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία από μικρά έντομα.

Σκαθάρια του εδάφους (Carabidae)

beatles

Σχεδόν όλα τα σκαθάρια του εδάφους περνούν το χρόνο τους κάτω από φύλλα και άλλα υλικά στο έδαφος. Τόσο τα ενήλικα όσο και οι προνύμφες είναι αρπακτικά μιας ευρείας ποικιλίας παρασίτων. Τα σκληρά καλύμματα των ενηλίκων είναι συνήθως γυαλιστερά, μαύρα και έχουν ραβδώσεις, ενώ ορισμένα έχουν μεταλλικά χρώματα.

Tachinid μύγες (Tachinidae)

800px-Diptera-Tachinidae-Pelatachina-tibialis-201206190008

Οι προνύμφες τους είναι εσωτερικά παράσιτα. Γεννούν τα αυγά τους στην πλειοψηφία τους σε κάμπιες και προνύμφες σκαθαριών. Mοιάζουν πολύ με τις μύγες που έχουμε σπίτια μας, αλλά είναι συνήθως μεγαλύτερες, τριχωτές και όταν τύχει να μπουν, κάνουν θόρυβο.

Phytoseiulus

British_Spiders,_Phytoseiulus_persimilis

Ένα άκαρι Phytoseiulus μπορεί να καταναλώσει έως και 7 ενήλικους τετράνυχους ή δεκάδες αυγά τους σε μια μέρα. Τα ενήλικα θηλυκά είναι κοκκινωπά, σε σχήμα αχλαδιού, μήκους περίπου 0.5 χιλιοστών. Τα αρσενικά είναι μικρότερα και με πιο ανοιχτό χρώμα.

Soldier beetle

Rhagonycha fulva1_Coss_8Jul10

Eίναι ένα από τα πλέον πολύτιμα του βιολογικού κήπου. Τρέφεται με τα αυγά εντόμων, προνύμφες σκαθαριών, ακρίδες και νυχτοπεταλούδες. Το ενήλικο τρέφεται και με γύρη.

Σταφυλινίδες

Paederus_littoralis01

Οι σταφυλινίδες κατά κανόνα κυνηγούν άλλα μικρά έντομα. Τα περισσότερα είδη τους τα συναντούμε στο έδαφος μέσα σε οργανικά κατάλοιπα, αλλά και στις ρίζες των φυτών.

Σαρανταποδαρούσες

animal_centipede_creep

Οι σαρανταποδαρούσες τρέφονται με έντομα και προνύμφες εντόμων.

Αράχνες (Aranae)

1280px-Araneus_diadematus_web_1

Οι αράχνες δεν είναι έντομα, αλλά είναι η μεγαλύτερη ομάδα αρπακτικών που υπάρχει στον κήπο μας. Είναι σημαντικός παράγοντας βιολογικού ελέγχου, για μια μεγάλη ποικιλία εντόμων.