Είναι φυτά πλούσια σε σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α και C, θεωρούνται πλέον ένα από τα κορυφαία λαχανικά και όταν πρόκειται για υγιεινή διατροφή, είναι καλό να μην μας λείπουν.

Τα φυτά Kale είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, προσαρμόζονται σε πολλές διαφορετικές συνθήκες, όμως είναι χειμωνιάτικα. Προτιμούν θέσεις όπου υπάρχει ήλιος, όμως ανέχονται και την ελαφριά σκιά, όπως και χαμηλές θερμοκρασίες έως και -6° C. Αυτό που δεν αντέχουν είναι οι ψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτές το φυτό ταλαιπωρείται και η γεύση του τείνει προς το πικρό.

DSC03952

Το ριζικό του σύστημα θα αντέξει το καλοκαίρι, ακόμη και με ελάχιστο νερό και το φυτό θα είναι παραγωγικό και την δεύτερη χρονιά ακόμη και αφού ανθίσει, όμως επειδή ο βλαστός του θα είναι πολύ μεγάλος, θα ξαπλώσει και την επόμενη χρονιά θα παράξει πολλούς βλαστούς (λαίμαργα) από τα οποία θα μπορούμε να παίρνουμε πολλά μικρά και τρυφερά φύλλα (baby leaf) για τις σαλάτες μας.

Ποικιλίες:

Οι έντονα σγουρές ποικιλίες τείνουν να αντέχουν περισσότερο στο κρύο, αλλά έχουν πιο αργή ανάπτυξη σε σχέση με τις πλατύφυλλες.

kale

Dwarf Blue Curled Scotch ή Kurly Winterbor: H πιο γνωστή ποικιλία με έντονα κατσαρά πράσινα φύλλα.

hanover

Hanover Salad: Γρήγορης ανάπτυξης, πρώιμη ποικιλία.

lacinato_kale-04

Lacinato: Σκουρόχρωμη πλατύφυλλη ποικιλία από την Τοσκάνη.

Redbor

Redbor: Τα πορφυρά σγουρά φύλλα είναι τραγανά με ήπια γεύση.

rusian

Red Russian: Τρυφερά φύλλα με πορφυρές φλέβες και άκρες. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική.

kale

Vates: Νάνα ποικιλία, με σγουρά γαλαζοπράσινα φύλλα ανθεκτικό σε ζεστό και κρύο καιρό, ιδανική για baby leaf. Προέρχεται από το “Dwarf Blue Curled Scotch”.

savoy

Στην ίδια οικογένεια των Κale ανήκουν και μερικά λάχανα με κατσαρά φύλλα όπως είναι το Savoy.

Εποχή φύτευσης

Ο σπόρος φυτρώνει πολύ εύκολα, αν τον φυτέψουμε σε βάθος ενός περίπου πόντου, πατήσουμε καλά το χώμα και το κρατήσουμε υγρό.

Η μεταφύτευση μπορεί να γίνει είτε νωρίς την άνοιξη είτε αργά το φθινόπωρο. Το kale μεγαλώνει καλύτερα όταν το φυτεύουμε αφού η θερμοκρασία του εδάφους κατέβει στους 16-18° C και απο εκείνο το σημείο και μετά θέλει 2 μήνες για να αρχίσετε να αφαιρείται φύλλα.

Το Kale χρειάζεται καλά στραγγιζόμενα εδάφη με pH 6,0-7,0 και το ενοχλούν πολύ τα ζιζάνια.

Αν θέλετε να τα καλλιεργήσετε σε γλάστρες, αυτές πρέπει να έχουν τουλάχιστον 30 εκατοστά διάμετρο.

Εχθροί

Αφίδες: Ενθαρρύνετε τους φυσικούς εχθρούς τους όπως είναι οι πασχαλίτσες και τα αλογάκια της Παναγίας και αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα εντομοκτόνο, χρησιμοποιήστε σαπούνι ή λάδι neem, όμως μπορεί να χρειαστεί να ψεκάσετε πολλές φορές μέχρι να απαλλαγείτε.

Αλευρώδη: Αν δείτε να μαζεύονται λευκά ιπτάμενα έντομα πάνω από το φυτό, χρησιμοποιήστε εντομοκτόνο σαπούνι ή λάδι neem και θα ψεκάζετε κάθε λίγες μέρες μέχρι να φύγουν.

Άλτες: Είναι μικροσκοπικά σκαθάρια που είναι δύσκολο να δούμε και δημιουργούν μικροσκοπικές τρύπες στα φύλλα. Αν έχουμε τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να επέμβουμε γρήγορα ψεκάζοντας με πύρεθρο ή άλλο βιολογικό εντομοκτόνο στομάχου, γιατί πέρα από την ζημιά που γίνεται στα φύλα οι προνύμφες του σκαθαριού μας κάνουν ζημιά και στις ρίζες.

Κάμπιες: Aν έχετε λίγα φυτά, μπορείτε να τα παρακολουθείτε και να τα καθαρίζετε με το χέρι, αλλιώς θα σας βοηθήσει αποτελεσματικά αν ψεκάζετε κάθε 10 μέρες με βάκιλο της Θουριγγίας.

Ασθένειες

Η συμπεριφορά σας θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την καλή υγεία των φυτών. Θα ποτίζετε πάντα δίχως να βρέχετε τα φυτά και θα αποφύγετε τα πιτσιλάτε όταν ποτίζετε γύρω τους.

Aν δείτε να κιτρινίζουν φύλλα ή να έχουν άσπρες, καφέ ή μαύρες κηλίδες, τότε ή θα χρησιμοποιήσετε διαστηματικά μυκητοκτόνα ή θα τα ξηλώσετε. Βιολογικός τρόπος για να τα θεραπεύσετε δεν υπάρχει. Ο χαλκός μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη των ασθενειών για λίγο, αλλά μέχρι εκεί…

Πρέπει να έχετε υπ όψη σας ότι επειδή αυτά τα φυτά είναι πολύ ανθεκτικά, ο κύριος τρόπος μετάδοσης των ασθενειών είναι μέσω του σπόρου, οπότε καλό είναι να είστε βέβαιοι ότι αυτός που θα χρησιμοποιήσετε είναι υγιής.