Oι φραουλιές είναι πολυετή φυτά. Θα αγοράσουμε μερικά που θα παράξουν για 3-4 χρόνια και σε αυτό το διάστημα θα μας δίνουν την δυνατότητα με τα νέα φυτά που τα ίδια θα αναπαράξουν, να τα πολλαπλασιάσουμε και να τα αντικαθιστούμε, αλλά και να χαρίζουμε στους φίλους μας.

Οι προϋποθέσεις

Είτε τις έχουμε σε γλάστρες, είτε στο έδαφος, οι φραουλιές πρέπει να είναι ψηλότερα από αυτό, επειδή δεν πρέπει να λιμνάζουν νερά εκεί που βρίσκονται και δεν πρέπει να βρέχετε η κορόνα τους -το σημείο που βγαίνει το φυτό από το έδαφος και αρχίζει την διακλάδωση του. Το βάζω πρώτο, επειδή είναι το βασικό λάθος που κάνουμε γενικώς με τα φυτά και οι φραουλιές είναι πολύ ευαίσθητες στο συγκεκριμένο θέμα.

Αν θα είναι στο έδαφος, θα πρέπει να δημιουργήσουμε κρεβάτια, που θα είναι τουλάχιστον υπερυψωμένα 20 πόντους, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουν τα ριζικά συστήματα σε στάσιμα νερά για πολύ. Αν και τα φυτά φράουλας χρειάζονται σταθερή υγρασία για να ευδοκιμήσουν, θα σαπίσουν αν λείψει από τις ρίζες τους το οξυγόνο.

Οι φράουλες χρειάζονται σταθερή υγρασία -δίχως υπερβολές. Επομένως, καλό είναι να επιλέξουμε έναν σημείο που θα είναι εύκολο να τις ποτίζουμε και δεν θα τις ξεχνάμε.

Η φράουλα απαιτεί ένα υγρό περιβάλλον, επομένως απαιτείται τακτική άρδευση. Το πότισμα πρέπει να συνεχιστεί για όλη την θερμή περίοδο, που είναι και η παραγωγική και ο ρυθμός θα μειωθεί τον χειμώνα, δίχως όμως να σταματήσει καθόλου, αν δεν υπάρχουν αρκετές βροχές.

Ενώ το νερό είναι πολύ σημαντικό γι αυτές, δεν πρέπει να είναι μέσα σε νερό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζονται πολύ καλή αποστράγγιση. Τα φυτά της φράουλας έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα κι έτσι δεν μπορούν να αποθηκεύσουν νερό και δεν μπορούν να το βρουν αν υπάρχει σε βάθος, αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζονται τακτικό πότισμα.

pH

Το pH του εδάφους είναι επίσης σημαντικό για την καλλιέργεια φράουλας. Tο έδαφος πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο. Τα φυτά φράουλας θα αναπτυχθούν μεν σε χώμα που έχει pΗ μεταξύ 5,0 και 7,0, αλλά 5,8 έως 6,2 είναι το ιδανικό για την καλύτερη ανάπτυξη και την μέγιστη παραγωγή. Θα είναι εύκολο να βρείτε το κατάλληλο φυτόχωμα με αυτές τις προδιαγραφές.

Ήλιος

Οι φράουλες θέλουν ήλιο. Ανέχονται και την μερική σκιά, όμως τα φυτά που τα βλέπει περισσότερες από 6 ώρες την μέρα ο ήλιος, θα μας δώσουν μεγαλυτέρους καρπούς και θα είναι υγιεστέρα.

Έδαφος

Θα πάνε πολύ καλύτερα σε αμμώδες, πλούσιο σε οργανική ύλη έδαφος, από ότι σε οποιοδήποτε άλλο. Αυτό αφορά, όσους θα τις καλλιεργήσουν στο έδαφος, καθώς το χώμα που θα αγοράσουμε για την καλλιέργεια σε γλάστρες κλπ. καλύπτει τις ανάγκες τους. Γενικώς θα πρέπει να στραγγίζει καλά και τα πιατάκια κάτω από τις γλάστρες τους δεν είναι πολύ καλή ιδέα.

Λίπανση

Η φράουλα χρειάζεται ισορροπημένο λίπασμα, οπότε αποφύγετε την κοπριά των πουλερικών που θα σας δώσουν άνοστους καρπούς. Ιδανικό είναι το λίπασμα του σύμφυτου ή αγοράστε ένα υγρό λίπασμα (10-10-10).

Προστασία καρπών

Καθώς αρχίζουν να αναπτύσσονται οι πρώτες φράουλες, θα στρώσετε άχυρο από κάτω τους για να τις κρατήσει καθαρές από χώματα και μακριά από την υγρασία που θα μειώσει την αντοχή τους.

Αποστάσεις

Μπορείτε να ξεκινήσετε φυτεύοντας ανά 30 πόντους, για να υπάρχει χώρος ανάμεσα τους να εγκατασταθούν νέα φυτά, όμως θα φροντίσετε να μην καταλήξουν να είναι πιο κοντά από 15 πόντους.

Πολλαπλασιασμός

Οι φράουλες πολλαπλασιάζονται με τους στόλωνες. Είναι νέοι βλαστοί που παράγει το φυτό και όταν βρουν έδαφος να ακουμπήσουν, δημιουργούν ρίζες. Επειδή το φυτό παράγει συνεχώς καινούριους και αυτή η διαδικασία είναι εις βάρος της καρποφορίας, όσους δεν χρειαζόμαστε τους αφαιρούμε με το που θα εμφανιστούν. Αν αφήσουμε να ριζώνουν ανεξέλεγκτα, θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και θα καταλήξουμε να μην έχουμε φράουλες…

Προβλήματα

Κύριο πρόβλημα είναι ο βοτρύτης (Botrytis cinerea), μια μυκητιακή ασθένεια, η οποία ξεκινά με ανοιχτόχρωμα ή αποχρωματισμένα σημάδια Είναι μια κοινή ασθένεια που αναπτύσσεται σε υγρές συνθήκες. Οι σπόροι εισέρχονται στα φυτά μέσω ιστών.

Επειδή οι φράουλες είναι εύκολο να αντικατασταθούν και αφού μας ενδιαφέρει να είναι απαλλαγμένες από φάρμακα, βγάζουμε τα προβληματικά φυτά και τα πετάμε έγκαιρα.

Τις φράουλες σας θα τις αγαπήσουν και τα σαλιγκάρια με τα πουλιά. Για τα πρώτα θα πρέπει να έχετε τον νου σας και από τα δεύτερα θα σας προστατέψει ένα δίχτυ, το οποίο θα αφαιρέσετε το φθινόπωρο.