Χαρακτηριστικά

Το κινέζικο λάχανο είναι ένα κυλινδρικό φυτό με φυλλώδες κεφάλι που μοιάζει περισσότερο με μαρούλι. 

Η γεύση του είναι πιο λεπτή και ευχάριστη από αυτή του γνωστού μας λάχανου. Η περιεκτικότητα σε νερό είναι υψηλότερη, είναι πιο τραγανό, λιγότερο ινώδες και τρώγεται πιο εύκολα ωμό απ ότι το κλασικό, ενώ μαγειρεμένο το δεύτερο είναι μάλλον καλύτερο. 

Η καλλιέργεια αυτού του ταχέως αναπτυσσόμενου λάχανου, είναι πολύ εύκολη. 30 ημέρες από την στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα φύλλα, μπορούμε να μαζεύουμε για την σαλάτα μας. 

Εποχή φύτευσης

Το κινέζικο λάχανο μπορούμε να το καλλιεργήσουμε νωρίς την άνοιξη, αλλά μάλλον είναι καλύτερα το φθινόπωρο που θα βρει περισσότερες μέρες που ο καιρός θα είναι δροσερός με θερμοκρασίες από 5ο έως 25ο C

Κατάλληλο σημείο

Έχει ανάγκη τον ήλιο αλλά ανέχεται και την μερική σκιά, αλλά με μίνιμουμ 4-5  ωρών ήλιου και επιβάλλεται να τα σκιάσουμε αν τα πιάσει ζεστός καιρός, γιατί σποριάζει εύκολα.

Χρειάζεται αφράτο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ύλη, με σταθερή υγρασία. 

Αν και προτιμά ουδέτερο, θα είναι καλύτερα αν είναι ελαφρώς αλκαλικό το pH, γιατί σε αυτό δεν αναπτύσσεται μια ασθένεια (Plasmodiophora brassicae) που προκαλεί σήψη του ριζικού συστήματος και από αυτήν υποφέρουν όλα τα κραμβοειδή.

Αποστάσεις

Τα φυτεύουμε ανά 30 εκατοστά με τις γραμμές να απέχουν 40-50 εκατοστά μεταξύ τους.

Μεταφύτευση

Είναι φυτό πολύ ευαίσθητο στην μεταφύτευση. Δεν πρέπει να διαταραχθεί καθόλου το ριζικό του σύστημα. Είναι από τις περιπτώσεις που τα βιοδιασπώμενα γλαστράκια από χαρτί, τύρφη ή κοκοφοίνικα θα μας φανούν χρήσιμα.

Λίπανση

Λόγω του σύντομου χρόνου καλλιέργειας του και της αργής διαθεσιμότητας των οργανικών λιπασμάτων, αυτά πρέπει να εφαρμόζονται πολύ πριν από τη σπορά, να είναι πλουσία σε άζωτο και η εφαρμογή τους πρέπει να γίνει σε τρεις δόσεις με την τελευταία στις 50 περίπου μέρες της καλλιέργειας. 

Συγκομιδή

Μπορεί να συλλεχθεί ανά πάσα στιγμή από την 55η έως την 100η μέρα, από την στιγμή της μεταφύτευσης.

Συγκομίζουμε, κόβοντας το φυτό λίγο πάνω από το έδαφος, αν θέλουμε να συνεχίσει να μας δίνει φύλλα και όταν δημιουργήσει τις κεφαλές των λουλουδιών, τις μαζεύουμε και αυτές πριν ανοίξουν, όπως κάνουμε και με το μπρόκολο.

Πότισμα

Κρατάμε την υγρασία σταθερή με την βοήθεια εδαφοκάλυψης. Δεν αφήνουμε το χώμα σε καμια περίπτωση να στεγνώσει, για να έχουμε γρήγορη ανάπτυξη, να παραμένουν τα φύλα τρυφερά και να μην σποριάσουν τα φυτά. 

Aσθένειες και προβλήματα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Αλτερνάρια που προκαλείται από τους οργανισμούς Alternaria brassicae (black spot), Alternaria brassicicola (pod spot) και Alternaria japonica (Alternaria blight). 

Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε όλα τα τμήματα των φυτών σαν σκούροι λεκέδες. Τα μολυσμένα φυτά συρρικνώνονται και γίνονται μικρότερα από το κανονικό. Ο μύκητας μπορεί να επιβιώσει σε ζωντανούς καθώς και σε νεκρούς ιστούς φυτών, οπότε τα μολυσμένα φυτικά υπολείμματα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις η κύρια πηγή μετάδοσης τους, οπότε “φοράμε” σε κάθε άρρωστο μια σακούλα για να μην διασπείρουμε τα σπόρια του μύκητα, το ξηλώνουμε και το πετάμε στα σκουπίδια.

Κατά τα άλλα, αντιμετωπίζουν και τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα κραμβοειδή. Με τις αφίδες, τις κάμπιες και τα σαλιγκάρια.

Συντήρηση

Μπορεί εύκολα να διατηρηθεί για 4 εβδομάδες σε δροσερό μέρος, ακόμη και εκτός ψυγείου.