Για να έχουμε παραγωγικές ντοματιές που θα μας δώσουν νόστιμους και με ωραίο άρωμα καρπούς, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε λιπάσματα που ο φώσφορος και το κάλιο τους θα είναι λίγο περισσότερο από το άζωτο τους.

Για όσους καλλιεργούν συμβατικά αυτό είναι απλό, γιατί θα πάρουν ένα κοκκώδες λίπασμα 5-10-5 ή 5-10-10 και θα απαντήσουν στο πρόβλημα. Τι γίνεται όμως με εμάς που καλλιεργούμε οργανικά;

Bασικά, προετοιμάζουμε το έδαφος λιπαίνοντας με κοπριά ή κομπόστ, όμως από την στιγμή που θα φυτέψουμε τις ντοματιές μας θα πρέπει να αλλάξουμε την λίπανση με άλλη, που θα έχει μειωμένο άζωτο, θα είναι σε υγρή μορφή για να βοηθά άμεσα και θα τα τροφοδοτούμε ανα 2-3 εβδομάδες, για όλη την περίοδο της ζωής τους.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε:

A. Προσθέτοντας εξ αρχής -επειδή είναι αργής αποδεύσμευσης- πατεντκάλι στο κομπόστ ή στην κοπριά που θα λιπάνουμε.

Β. Προσθέτοντας εκ των υστέρων βιολογικό φώσφορο ή κάλιο ή και τα δύο, ανάλογα με το είδος της κοπριάς που λιπαίνουμε. πχ στην κοτίσια κοπριά δεν χρειαζόμαστε φωσφόρο, άλλα περισσότερο κάλιο από ότι αν χρησιμοποιούσαμε αιγοπρόβεια.

Τα πρωτεύοντα

Το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο, είναι τα κύρια θρεπτικά συστατικά και ζωτικής σημασίας για κάθε φυτό. Η ανάπτυξη τους και η παραγωγή χλωροφύλλης εξαρτώνται από το άζωτο. Ο φώσφορος βοηθάει τα φυτά για την παραγωγή ριζών και την ανάπτυξη των σπόρων, ενώ βελτιώνει την ποιότητα των καρπών και αυξάνει την αντοχή των φυτών στις ασθένειες. Το κάλιο είναι απαραίτητο για την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε, για την περίπτωση που θα θελήσουμε να αγοράσουμε κάποιο λίπασμα καλίου, ότι υπάρχει το θειικό κάλιο που περιέχει σημαντική ποσότητα θείου το οποίο είναι το έκτο θρεπτικό στοιχείο, μετά το άζωτο τον φώσφορο, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, και το χλωριούχο κάλιο που δεν ενσωματώνεται στα οργανικά συστατικά, με συνέπεια η συνεχής τροφοδοσία με χλώριο, να καταλήγει σε συσσώρευση του στα κύτταρα του φυτού με αρνητικές συνέπειες.

Τα δευτερεύοντα

Οι ντομάτες χρειάζονται και δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το θείο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες από τα κύρια θρεπτικά συστατικά. Το ασβέστιο βελτιώνει την υγεία των κυττάρων, παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία των τοιχωμάτων των καρπών και προστατεύει από τις ασθένειες. Οι ντομάτες με υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου συγκεντρώνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Η φωτοσύνθεση και η χλωροφύλλη εξαρτώνται από το μαγνήσιο, πράγμα που συμβάλλει στη συνολική τους ποιότητα και το θείο χρειάζεται για τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα. Μια ανεπάρκεια μαγνησίου και θείου βλάπτει την ανάπτυξη των φυτών και προκαλεί κιτρίνισμα των φύλλων.

Τα τριτεύοντα

Οι ντομάτες χρειάζονται επίσης μικροθρεπτικά συστατικά, σε πολύ μικρές ποσότητες. Ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το βόριο, το χλωρίδιο, το μολυβδαίνιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς. Το μολυβδαίνιο, για παράδειγμα, βοηθά τις ντομάτες να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το άζωτο, ενώ ο ψευδάργυρος βοηθά στη ρύθμιση της ανάπτυξης και προωθεί την σωστή κατανομή των σακχάρων. Το βόριο βοηθά τις ντομάτες να χρησιμοποιούν θρεπτικά συστατικά και είναι επίσης απαραίτητο για την ανάπτυξη των καρπών και των σπόρων τους. Για όλα αυτά δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι το ιδιαίτερο εαν η γη μας έχει επαρκή οργανική ύλη και το σωστό pH.

Όπως βλέπουμε η προσθήκη κοπριάς δεν είναι αρκετή για να πάρουμε ποιοτικές ντομάτες και ο τρόπος που λιπαίνουμε παίζει σημαντικό ρόλο και για την παραγωγικότητα τους, άλλα κυρίως για την ποιότητα τους.

Πολλές φορές μου έχει τύχει να σχολιάσουν αρνητικά μια ποικιλία ενώ εγώ συνέβαινε να έχω θετική άποψη κι έτσι απέκτησα την πεποίθηση ότι είναι δύσκολο να έχουμε αντικειμενική, όταν ο τρόπος που λιπαίνουμε και ποτίζουμε δημιουργεί προβλήματα στα φυτά…