psychedelic mantis eating on blue

Όσοι αναζητούν συμμάχους στον κήπο τους, θα βρουν τον σημαντικότερο στις “Μάντισσες” ή Μαντώδη, που είναι πιο γνωστά ως “αλογάκια της Παναγίας”. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη κατηγορία εντόμων (Mantidae ) η οποία χωρίζεται σε 9 οικογένειες. Ονομάστηκαν “Praying Mantis” λόγω της στάσης των μπροστινών ποδιών, τα οποία υψώνονται σαν να προσεύχονται.

Χαρακτηριστικά

Το χρώμα τους ποικίλει σε διάφορους τόνους, από το φωτεινό πράσινο έως και το σκούρο καφέ και κάποια είδη μπορούν να το αλλάζουν ανάλογα με αυτά που τα περιβάλουν, όμως ούτως η άλλως είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε πυκνή βλάστηση όπου συνηθίζουν να κρύβονται από τους δικούς τους εχθρούς, που είναι τα πουλιά. οι νυχτερίδες και οι γάτες.
Το τριγωνικό τους κεφάλι, εξοπλισμένο με δύο μεγάλα μάτια και τρία μικρότερα (οφθαλμίδια), μπορεί να περιστραφεί έως και 180 μοίρες.

Διατροφή

Το αλογάκι της Παναγίας κυνηγάει όλο το εικοσιτετράωρο, αναζητώντας μια τεράστια γκάμα εντόμων που περιλαμβάνει μύγες, γρύλους, κάμπιες, ακρίδες και αράχνες, τα οποία παγιδεύει εύκολα με τα μακριά πόδια του, που κινούνται τόσο γρήγορα που την κίνηση δεν μπορεί να αντιληφθεί ανθρώπινο μάτι. Επίσης έχει κανιβαλιστικές συμπεριφορές αφού τρώει και τις άλλες μάντισσες, και είναι γνωστό πως συμβαίνει το θηλυκό να τρώει το αρσενικό κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το ζευγάρωμα, το οποίο παρόλα αυτά δεν διακόπτεται. Η τρομακτική όρεξή του το κάνει πολύτιμο για τον έλεγχο των παρασίτων σε οργανικούς κήπους. Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ όψιν ότι τρώει και τα ωφέλημα έντομα, όπως είναι οι μέλισσες, οι πασχαλίτσες και οι πεταλούδες, όμως ο τελικός απολογισμός για τον κήπο μας είναι θετικότατος.

flowers-769454_1920

Οι μάντισσες ζουν όσο ο καιρός τους το επιτρέπει. Εκκολάπτονται την άνοιξη, ωριμάζουν το καλοκαίρι και πεθαίνουν όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες.
Επειδή τα έντομα δεν παραμένουν σε ένα μέρος για πολύ αν δεν υπάρχει αρκετό φαγητό, είναι απαραίτητο να μην ραντίζουμε με εντομοκτόνα που αφανίζουν την τροφή τους.
Ο αφανισμός των επιβλαβών εντόμων, είναι αρρωστημένη κατάσταση. Διατηρώντας -με την βοήθεια ωφέλιμων εντόμων- τους πληθυσμούς τους σε φυσιολογικά επίπεδα, θα βοηθήσουμε στη διατήρηση μιας υγιούς οικολογικής ισορροπίας στον κήπο μας, δίχως την επιβάρυνση των εντομοκτόνων.

DSC04014

Τα αυγά τους

Τοποθετεί τα αυγά του, 10 – 200 κάθε φορά, σε μια χαρακτηριστική σκληρή γκρίζα θήκη που κολλάει σε λεπτά κλαδιά ή σε φράχτες. Τα μικρά όταν εκκολαφθούν είναι μικροσκοπικά αντίγραφα των γονιών τους.
Αν δεν έχουμε στον κήπο μας και θέλουμε να αποκτήσουμε, αρκεί να παρατηρήσουμε με προσοχή κατά την διάρκεια του χειμώνα βιολογικούς η εγκαταλελειμμένους κήπους. Θα βρούμε αυγά τους στις άκρες των κλαδιών και αφού τα κόψουμε, μπορούμε είτε να τα κρεμάσουμε σε κάποια βολικά σημεία του κήπου μας, είτε να τα κρατήσουμε μέσα στο σπίτι, μέχρι να εκκολαφθούν.

Αν το φαγητό είναι αρκετό, δεν πρόκειται να φύγουν και πλέον θα διαθέτουμε την δική μας αποικία…