Τι είναι ο μύκητας;

O μύκητας είναι ένα ευκαρυωτικό (με πλήρως σχηματισμένο πυρήνα) κύτταρο που τρέφεται απορροφώντας θρεπτικά συστατικά μέσω των κυτταρικών τοιχωμάτων του. Οι περισσότεροι αναπαράγονται από σπόρια και έχουν σώμα που αποτελείται από μικροσκοπικά σωληνοειδή κύτταρα που ονομάζονται υφές.

Eίναι ετερότροφα και λαμβάνουν τον άνθρακα και την ενέργεια τους από άλλους οργανισμούς. Μερικοί λαμβάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά από ένα ζωντανό ξενιστή (φυτό ή ζώο) και ονομάζονται βιοτροφικά και άλλοι αποκτούν τα θρεπτικά τους συστατικά από νεκρά φυτά ή ζώα και ονομάζονται σαπρόφυτα. Όταν μολύνουν έναν ζωντανό ξενιστή και σκοτώνουν τα κύτταρα του προκειμένου να αποκτήσουν τις θρεπτικές τους ουσίες, τους ονομάζουμε νεκρότροφους.


Μανιτάρια

Μύκητες είναι και τα μανιτάρια των οποίων το 90% του οργανισμού τους βρίσκεται κάτω από το έδαφος  και αποτελείται από ένα δίκτυο μικροσκοπικά λεπτών “νημάτων” που διασπείρονται μέσω του εδάφους. Ένα νήμα ονομάζεται υφή και το δίκτυο των υφών ονομάζεται μυκήλιο. Το μυκήλιο υπάρχει εκεί όλο το χρόνο, τροφοδοτώντας και επεκτείνοντας τον χώρο της δράσης του. <br>Υπό κατάλληλες συνθήκες, το υπόγειο μυκήλιο θα παράγει μανιτάρια, τα οποία επίσης αποτελούνται από υφές. O στόχος ενός μανιταριού είναι να παράξει και διασπείρει σπόρια, από τα οποία θα αναπτυχθούν νέοι μύκητες.


Εκτομυκόρριζα

Ένας τύπος είναι η εκτομυκόρριζα που σχηματίζεται μεταξύ δασικών δένδρων και μελών των φυλών Basidiomycota και Ascomycota. Όταν βρει τον κατάλληλο συνδυασμό, ο μύκητας σχηματίζει υφές γύρω από τα κύτταρα του φλοιού των ριζών του ξενιστή κι ένα περίβλημα γύρω από τις ρίζες του ξενιστή που ονομάζεται “μανδύας.” Πολλοί από τους εκτομυκορριζικούς μύκητες είναι είδη που σχηματίζουν μανιτάρια (Cantharellus cibarius και συναφή είδη), βωλίτες (Boletus edulis και συναφή είδη) και matsutake (Tricholoma magnivelare). Μια πολύτιμη ομάδα των εκτομυκορριζικών μυκήτων είναι οι τρούφες, που αποτελούν υπόγεια καρποφόρα σώματα. Η τρούφα Périgord της Γαλλίας, η μελανοσπόρα Tuber και η ιταλική λευκή τρούφα…

 

Mυκόρριζες

Μια σημαντική ομάδα μυκήτων που σχετίζεται με τα φυτά είναι οι μυκοριζικοί μύκητες. Μυκορριζία σημαίνει «ρίζα των μυκήτων» και αναφέρεται σε μια αμοιβαία επωφελή σχέση (έναν τύπο συμβίωσης) μεταξύ των μυκήτων και των ριζών των φυτών. Υπάρχουν επτά κύριοι τύποι μυκορριζών, οι συνηθέστεροι από τους οποίους είναι οι arbuscular mycorrhizae, που εμπλέκουν μέλη του φύλλου Glomeromycota που σχετίζονται με τις ρίζες των σημαντικότερων ομάδων των φυτών.


Λειχήνες

Τέλος, οι λειχήνες είναι παράδειγμα συμβιωτικής συσχέτισης που περιλαμβάνει μύκητες και πράσινη άλγη και λιγότερο συχνά, κυανοβακτήρια. Ο μύκητας αποκτά υδατάνθρακες που παράγονται με φωτοσύνθεση από τα φύκια ή τα κυανοβακτήρια, και σε αντάλλαγμα παρέχει στους συνεργάτες του προστασία από την αποξήρανση και το υπεριώδες φως.

Σε επόμενο άρθρο θα περιγράψουμε τους μύκητες που απειλούν τα φυτά…