hydrogen-peroxide-structure11

Είναι γνωστό, ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο και πλήρως συμβατό με τους οργανικούς κήπους. Είναι αναγνωρισμένο σε πολλές χώρες του κόσμου, ως ένα οργανικό μέσο στις βιολογικές καλλιέργειες. Πολλοί ζωντανοί οργανισμοί παράγουν φυσιολογικά υπεροξείδιο του υδρογόνου, ως ένα παραπροϊόν του οξειδωτικού μεταβολισμού τους.

Πως μπορεί να μας βοηθήσει το υπεροξείδιου του υδρογόνου

Ψεκάζοντας μια φορά την εβδομάδα -και κάθε εβδομάδα, προστατεύουμε τα φυτά μας από μύκητες όπως ο περονόσπορος, το ωίδιο κλπ. Αυτό που πετυχαίνουμε είναι να αποστειρώνουμε τα φυτά τόσο συχνά, ούτως ώστε να μην προλαβαίνουν οι μύκητες να εισχωρήσουν στους ιστούς τους. Αν αυτό συμβεί, πλέον είναι άχρηστο, αφού δεν είναι ικανό να θεραπεύσει. Με λίγα λόγια αν η εφαρμογή είναι περιστασιακή, η βοήθειά του θα είναι ασήμαντη.

Όταν έχουμε σκουλήκια στις ρίζες και άλλα παράσιτα του εδάφους που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, ριζοποτίζουμε με ένα αραιωμένο διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου και θα απαλλάξουμε τα φυτά από τα παράσιτα που τα προβληματίζουν.

Η ελάχιστη ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι ικανή να σκοτώσει μύκητες, προνύμφες και παρασιτικά νηματώδη με την επαφή. Κάνουμε 2 ριζοποτίσματα ενώ ανάμεσά τους θα πρέπει σε βάθος 5 πόντων το χώμα να έχει στεγνώσει.

Με αραιωμένο διάλυμα του υπεροξειδίου του υδρογόνου αν ψεκάσουμε τα φύλλα -και από κάτω, θα καθαρίσουμε τα φυτά από κάθε είδους παράσιτα όπως οι αφίδες και ο τετράνυχος.

Αν υπάρχει περίοδος παρατεταμένης υγρασίας, το ριζοπότισμα με οξυζενέ θα μας βοηθήσει, αφού θα δώσει στις ρίζες το απαραίτητο οξυγόνο και θα αποτρέψει τις αναερόβιες συνθήκες στις οποίες αναπτύσσονται βακτήρια.

Η χρήση του για ψεκασμούς του φυλλώματος δεν έχει περιορισμούς, άλλα στο έδαφος πρέπει να είναι περιορισμένη και μόνο όταν είναι απαραίτητη, γιατί μαζί με τα παράσιτα, θα σκοτώσει και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς, κάτι που κάνει και ο χαλκός.

Είναι απαραίτητο το ψεκαστήρι να είναι αχρησιμοποίητο και δεν θα το χρησιμοποιούμε για τίποτε άλλο, ενώ και το νερό πρέπει να είναι δίχως χλώριο.

Δοσολογία

Η δοσολογία σε όλες τις περιπτώσεις είναι από 1% έως 2% . Από 3% και πάνω, αρχίζει και καίει τα φυτά, όμως με την δόση μπορούμε να πειραματιστούμε, πάντα δοκιμάζοντας πρώτα σε μερικά φύλλα και την επομένη να προχωρήσουμε σε εκτεταμένη χρήση.

Ο υπολογισμός της αραίωσης είναι κάπως πολύπλοκος, επειδή είναι ήδη αραιωμένο και πωλείται και σε διαφορετικές αραιώσεις. Ίσως βοηθήσω αν πω, ότι το 3% το αραιώνουμε σε άλλα 2 έως 1,5 μέρη, το 6% σε άλλα 5 έως 2,5 μέρη και το 35% σε άλλα 34 έως 17 μέρη…

Υπέρ

  1. Βιολογικό υλικό, δεν αφήνει κατάλοιπα
  2. Οικονομικό
  3. Μυκητοκτόνο
  4. Ακαρεοκτόνο

Κατά

  1. Σκοτώνει και τα ωφέλημα ακάρεα, όπως και τους μικροοργανισμούς
  2. Συχνότητα ψεκασμών