Είναι πολύ εύκολο να πολλαπλασιαστούν με σπόρους, αλλά και με τμήματα βλαστών που θα κόψουμε από ένα ώριμο φυτό και θα φυτέψουμε απ ευθείας. Oι περισσότερες ποικιλίες ταλαιπωρούνται κάτω από τους 18ο βαθμούς, ενώ όλες έχουν ανάγκη τον ο ήλιο. Θα τις βρείτε σε μια τεράστια γκάμα χρωμάτων και είναι πολύ εύκολες στην καλλιέργεια, αφού ένα καλό πότισμα, μια φορά την εβδομάδα τους είναι αρκετό.

Πετούνιες για τον έλεγχο των επιβλαβών εντόμων

Οι πετούνιες είναι ιδανικές ως συντροφικά φυτά επειδή είναι φυσικό εντομοκτόνο. Κρατούν μακριά μια σειρά εντόμων, όπως είναι τα σκαθάρια, οι ακρίδες, οι γρύλοι και -το κυριότερο- η κάμπια της ντομάτας. Επίσης λειτουργούν αρκετά αποτελεσματικά σε μερικά είδη αφίδων.

Προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων

Ενώ λειτουργούν αποτρεπτικά στα επιβλαβή έντομα, έλκουν τις μέλισσες και τα άλλα ωφέλημα με το άρωμα και τα χρώματα τους, οπότε ευνοείται η επικονίαση.

Πέρα από τα πρακτικά θέματα, δίνουν μια άλλη διάσταση στον ανθισμένο κήπο μας.

Μερικά από τα φυτά που ευνοούνται όταν φυτέψετε πετούνιες ως συντροφικά είναι τα κραμβοειδη, τα φασόλια, τα καλαμπόκια οι πιπεριές και οι ντομάτες.

Ποικιλίες

Υπάρχουν τέσσερις ποικιλίες: Η grandiflora, η multiflora, η milliflora και η έρπουσες. Όλες παράγουν πενταπλά λουλούδια, σε σχεδόν κάθε χρώμα και έκτος από την grandiflora, από τις άλλες πρέπει να αφαιρούμε τα μαραμένα άνθη αν μας ενδιαφέρει η έντονη ανθοφορία τους.

Η ποικιλία που έχει επικρατήσει ειναι η “grandiflora Petunia” που δημιουργήθηκε στην Γερμανία λιγο πριν τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Είναι οι πιο όμορφες για τους κήπους, όμως ενώ έχουν και αυτές τα συστατικά που χρειαζόμαστε, τα άνθη τους είναι μεγαλύτερα και πιο ευαίσθητα, με αποτέλεσμα να κουρελιάζονται όταν φυσάει ή όταν βρέχονται, οπότε δεν συνιστώνται γι αυτήν την χρήση. Επίσης χρειάζονται και μεγαλύτερη φροντίδα από τις κοινές.