Οι τετράνυχοι διαχειμάζουν στο έδαφος, στον φλοιό φυτών, αλλά και όπου αλλού βρουν. Είναι τόσο μικροί που χωρούν στην παραμικρή χαραμάδα. Μετακινούνται κυρίως με τον αέρα, τα πουλιά και τις μέλισσες, αλλά και με εμάς τους ίδιους…

Με το που θα φτάσει η θερμοκρασία τους 25º, τα αυγά τους εκκολάπτονται σε 3 ημέρες και ωριμάζουν σεξουαλικά σε μόλις πέντε. Ένα θηλυκό γεννάει μέχρι και 20 αυγά την ημέρα και μπορεί να ζήσει έως έναν μήνα, οπότε μέσα σε αυτόν έχουν γίνει άπειρα τα έντομα και κατατρώνε τα φυτά μας.

Αυτή η επιτάχυνση του ρυθμού αναπαραγωγής τους, τα επιτρέπει να προσαρμόζονται γρήγορα και να συνηθίζουν τα φυτοφάρμακα με την πάροδο του χρόνου, αφού αρκετά από αυτά, γλιτώνουν λαμβάνοντας μικρότερη από την απαιτούμενη δόση.

Τα θηλυκά είναι εμφανώς μεγαλύτερα από τα αρσενικά, που όμως για να μπορέσουμε να τα δούμε, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγεθυντικό φακό.

Tetranychidae

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε προσβολή;

Το πιο σημαντικό για την αντιμετώπισή του προβλήματος είναι η έγκαιρη διάγνωση. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παράσιτα βρίσκονται στην κάτω πλευρά των φύλλων. Αν παρατηρήσουμε τα φύλλα προσεκτικά, θα δούμε μικρά κίτρινα στίγματα που είναι το αποτέλεσμα του πιπιλίσματος των εντόμων από την κάτω πλευρά τους. Για να σιγουρευτούμε, μπορούμε να βάλουμε ένα λευκό χαρτί κάτω από τα φύλλα και να τα χτυπήσουμε με το δάχτυλό μας για να πέσουν μερικά στο χαρτί. Τότε είναι πιο εύκολο να τα δούμε.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο μπορεί η επέμβασή μας να είναι αποτελεσματική. Στο επόμενο, τα φύλλα αρχίζουν να καλύπτονται από τον ιστό τους και η δυνατότητα τους να φωτοσυνθέσουν μειώνεται δραματικά, ενώ και τα εντομοκτόνα πλέον δεν είναι αποτελεσματικά, αφού είναι δύσκολο να φτάσουν στα έντομα.

Tetranychus_urticae_with_silk_threads

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία…

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και το υγρό περιβάλλον επιβραδύνουν το μεταβολισμό τους και τον ρυθμό αναπαραγωγής τους, οπότε πλένουμε τα φυτά με νερό από την κάτω πλευρά των φύλλων, χρησιμοποιώντας εκτοξευτήρα λεπτής δέσμης. Αν το κάνουμε αυτό θα μειώσουμε σημαντικά την πιθανότητα να μας δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα.

Είναι σημαντικό, το πλύσιμο να γίνεται μετά το μεσημέρι, όταν ακόμη η θερμοκρασία είναι ψηλή. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε το νερό να εξατμιστεί και οι υδρατμοί να παγιδευτούν στην κάτω πλευρά των φύλλων. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται πριν δημιουργήσουν ιστούς, γιατί μετά είναι πολύ πιο δύσκολο να καθαρίσουμε τα φυτά με το νερό. Όμως είναι γνωστό ότι το νερό είναι ένας από τους τρόπους που εξαπλώνονται οι μύκητες, οπότε για να το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είμαστε βέβαιοι ή ότι δεν έχουν μύκητες ή ότι η κατεύθυνσή του είναι προς την πλευρά που δεν υπάρχουν άλλα φυτά.

Αν τα φύλλα του φυτού περιβάλλονται από ιστούς, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το καλύψουμε με μια μεγάλη σακούλα και να το ξηλώσουμε ή να κάψουμε ως έχει. Αν το ξηλώσουμε δίχως να το καλύψουμε, θα γεμίσουμε τον τόπο με έντομα…

Η αντιμετώπιση του τετράνυχου με πύρεθρο είναι προβληματική, επειδή τα πρώτα που θα εξοντώσουμε θα είναι οι εχθροί του και αν ο ψεκασμός δεν είναι αποτελεσματικός, θα ακολουθήσει έκρηξη του πληθυσμού τους, αφού θα ζουν δίχως εχθρούς.

Ένα μέσο για να τους αντιμετωπίσουμε, είναι τα άλατα λιπαρών οξέων.

Ένας άλλος είναι το σαπούνι. Βάζουμε 2 κουταλιές σαπούνι των πιάτων -ανα λίτρο, μια οινόπνευμα και ψεκάζουμε προσεκτικά από την κάτω πλευρά των φύλλων. Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές ανά 5-6 μέρες.

Πολύ αποτελεσματικό είναι το έλαιο του δεντρολίβανου επειδή επιτίθεται στο νευρικό τους σύστημα.

Εξαιρετικά λειτουργεί και το οξιζενέ. Πλένουμε καλά τα φυτά με 1% υπεροξείδιο του υδρογόνου και επαναλαμβάνουμε. Το καλό με αυτό είναι ότι σκοτώνει και τους μύκητες.

Βοηθάει και το οινόπνευμα. Ψεκάζουμε αφού αραιώσουμε με 50% νερό ή περνάμε τα φύλλα από κάτω με βρεγμένο βαμβάκι.

Όποια μέθοδο και αν ακολουθήσουμε, πρέπει να επαναληφθεί τουλάχιστον 3 φορές με απόσταση 5-6 ημερών.

Ο τετράνυχος έχει πολλούς εχθρούς και οι σημαντικότεροι είναι το αλογάκι της παναγίας, η σφήκα, η πασχαλίτσα και το ακάρι Persimilis Phytoseiulus. Αυτό είναι και το πιο αποτελεσματικό και αν το εισάγουμε έγκαιρα στην καλλιέργεια μας θα την προστατέψει αποτελεσματικά. Τρώει 5 ενήλικα ή 20 αυγά την μέρα και όταν τελειώσουν οι τετράνυχοι, τρώνε το ένα το άλλο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι γενικώς η αζωτούχα λίπανση ενθαρρύνει τα ακάρεα και η παρουσία αζώτου στα φύλλα, μεγαλώνει τα ποσοστά αναπαραγωγής του τετράνυχου, οπότε η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και ο ψεκασμός με τσουκνιδόζουμο θα πρέπει να σταματήσει όταν η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τους 20º.