Tα μαζεύουμε είτε μέσα από την θάλασσα, όπου δημιουργούν γραμμές λίγο πιο βαθιά από εκεί που σκάει το κύμα, είτε από την αμμουδιά. Τα δεύτερα μας είναι πιο βολικά, αφού και πιο εύκολα τα μαζεύουμε και δεν είναι υπερβολικά υγρά, όμως όσο πιο φρέσκα είναι, τόσο το καλύτερο.

Τα φύκια, δεν περιέχουν περισσότερο αλάτι από ότι η κοπριά, οπότε δεν είναι σε ποσοστό που να προκαλέσει βλάβη στο έδαφος και στα φυτά, ενώ με το πλύσιμο χάνουν πολλά από τα πολύτιμα συστατικά τους. Επίσης, αποσυντίθενται γρήγορα, οπότε αν αφεθούν για μήνες στις βροχές, θα μας μείνει μικρό μέρος του υλικού και θα είναι χαμηλής αξίας. Αν επιμένετε να ανησυχείτε για το αλάτι, περάστε τα μέσα από έναν κουβά με γλυκό νερό. Το αλάτι θα μείνει στο νερό, όπως και μερικά από τα πολύτιμα στοιχεία που περιέχουν -ιώδιο κλπ- αφού είναι τόσο υδροδιαλυτά, που φεύγουν πολύ εύκολα. Για να σιγουρευτείτε, δεν έχετε πάρα να τα δοκιμάσετε βάζοντάς τα στο στόμα σας.

φωτογραφία-2

Τα φύκια θα βοηθήσουν τον κήπο σας οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα ως εδαφοκάλυψη τον ζεστό και ξηρό καιρό. Τα τοποθετούμε γύρω από τα φυτά μας, φροντίζοντας να μην ακουμπούν τους βλαστούς, όπως και κάθε άλλη εδαφοκάλυψη, για να μην μεταδίδονται οι μύκητες. Μετά από 3-4 μέρες, τοποθετούμε και άλλο στρώμα, αφού έχουν στεγνώσει τα πρώτα και έχουν συρρικνωθεί. Απλώστε τα πυκνά και ομοιόμορφα στα παρτέρια και καλύψτε οποιοδήποτε εκτεθειμένο έδαφος. Μπορεί να σας φανούν πολλά, αλλά σε λίγες μέρες θα διαπιστώσετε το αντίθετο. Ο σκοπός είναι να εμποδίσουν το χώμα να στεγνώσει γρήγορα και το φως να περάσει, για να μην φυτρώνουν αγριόχορτα.

Βοηθούν το χώμα να χαλαρώσει

Το αργιλώδες έδαφος μπορεί να βελτιωθεί πολύ με τα φύκια, λόγω της οργανικής ύλης τους. Καθώς το υλικό ενσωματώνεται, ο αερισμός βελτιώνεται και το έδαφος γίνεται πιο χαλαρό, ενώ είναι πολύ ανώτερα από τα άχυρα, επειδή τα φύκια -εκτός των άλλων- δεν περιέχουν σπόρους ζιζανίων.

Φύκια για λίπανση

Τα φύκια είναι πλούσια σε ευεργετικά ιχνοστοιχεία και ορμόνες που διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και επειδή έχουν ελάχιστη κυτταρίνη, διασπώνται εύκολα.

Τα φύκια είναι μεν σχετικά φτωχά σε άζωτο και φώσφορο, όμως περιέχουν περίπου 60 άλλα ιχνοστοιχεία που είναι πολύτιμα και εκτός των άλλων έχουν και εξαιρετική μυκητοκτόνο δράση, ενώ η ιδιαίτερή μυρωδιά τους αλλάζει αυτή των φυτών με αποτέλεσμα να λειτουργεί και σαν εντομοαπωθητικό.

Για να κάνετε το τσάι, βάλτε μια μεγάλη χούφτα φύκια σε ένα σκεύος -που θα σκεπάσετε με χαλαρό καπάκι- με νερό -κατά προτίμηση βροχής- και αφήστε τα μέχρι έναν χρόνο. Υπ όψιν ότι η μυρωδιά θα είναι έντονη.

Αραιώστε το υγρό που θα προκύψει με νερό μέχρι να αποκτήσει το χρώμα του τσαγιού και στη συνέχεια ψεκάστε τα φυτά ή ριζοποτίστε. Αν το χρησιμοποιήσετε δίχως να το αραιώσετε, δεν θα προκαλέσει κάποια βλάβη στα φυτά, απλά ένα μεγάλο μέρος των συστατικών θα χαθούν, αφού είναι αδύνατον να τα απορροφήσουν τα φυτά σας.

Τα φύκια είναι ένα υλικό πολύτιμο για το περιβάλλον. Παίζουν τον ρόλο τους και εμποδίζουν την διάβρωση, οπότε λειτουργούμε με σεβασμό και παίρνουμε μόνο αυτά που έχουμε ανάγκη.

Υπέρ

  1. Βιολογικό υλικό
  2. Πλήθος ιχνοστοιχείων και φυσικών ορμονών
  3. Μυκητοκτόμο
  4. Οργανική ύλη

Κατά

  1. Δυσκολία να εντοπισθεί φρέσκο
  2. Το βάρος τους -όταν είναι υγρά- σε σχέση με τον όγκο τους κατα την μεταφορα
  3. Το ελαφρώς αλκαλικό pH τους
  4. Χαμηλό ποσοστό αζώτου και καλίου