فوائد-العسل-الاسود

Τα φυτά παράγουν τα δικά τους σάκχαρα μέσω της φωτοσύνθεσης, και με την έκκριση τους από τις ρίζες τους, καθορίζουν ποιοι μικροοργανισμοί θα ζήσουν κοντά τους. Όταν τoυς ταΐζουμε αυξάνονται, όπως και τα ωφέλιμα βακτήρια του εδάφους που θα τραφούν με την μελάσα θα πολλαπλασιαστούν και θα βοηθήσουν στην γονιμότητα του εδάφους. Πέρα από αυτό, η μελάσα περιέχει υδατάνθρακες που τα φυτά χρειάζονται για την παραγωγή πρωτεϊνών και αμύλου…

Μικροοργανισμοί

Οι μικροοργανισμοί που είναι μικροσκοπικοί μονοκύτταροι οργανισμοί, αποτελούν την παλαιότερη μορφή ζωής στη γη. Ενώ ορισμένοι μικροοργανισμοί είναι επιβλαβής, οι περισσότεροι είναι ευεργετικοί και αποτελούν βασικά συστατικά σε όλα τα οικοσυστήματα. Χωρίς αυτούς, δεν θα μπορούσαμε να αναπνεύσουμε ή να αφομοιώσουμε τα τρόφιμα, η οργανική ύλη δεν θα μπορούσε να αποσυντεθεί και τα φυτά δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Οι μικροοργανισμοί του εδάφους είναι υπεύθυνοι για την δομή του εδάφους, τις θρεπτικές ουσίες (π.χ. σταθεροποίηση του αζώτου), την αποσύνθεση της οργανικής ύλης, την υποβάθμιση των φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών και την καταστολή των παθογόνων. Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, προσθέτουν οργανική ύλη και μικροθρεπτικά συστατικά στο έδαφος, βελτιώνοντάς το. Όσο πιο ποικιλόμορφο και πυκνοκατοικημένο είναι με τα ευεργετικά μικρόβια, τόσο το καλύτερο, γιατί κάθε είδος μικροβίου παρέχει το δικό του όφελος. Σε κλειστούς χώρους, είναι ακόμη πιο σημαντική η παρέμβαση μας, καθώς τα μικρόβια είναι άφθονα σε φυσικά οικοσυστήματα.

Ριζικό σύστημα

Οι ρίζες είναι το θεμέλιο ενός φυτού και είναι σημαντικό να διατηρηθούν υγιείς για το σύνολο του κύκλου ζωής του φυτού. Η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για την ευημερία των μικροοργανισμών ενθαρρύνει την υγιή και έντονη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.

Μελάσα

Η μελάσα είναι υποπροϊόν στην παραγωγή της ζάχαρης και εξαιρετικό συμπλήρωμα για τη βελτίωση του κήπου μας. Είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά και αποτελεί μια μεγάλη πηγή υδατανθράκων για μικρόβια των εδαφών, που στη συνέχεια συμβάλουν στη διατήρηση της δομής τους.

Βοηθά επίσης στη μείωση της συσσώρευσης αλάτων και είναι ένα χρήσιμο εντομοκτόνο. Σε αντίθεση με τα μικρόβια που αναπτύσσονται καταναλώνοντας τα σάκχαρα της μελάσας, στα έντομα είναι θανατηφόρα (με εξαίρεση τα μυρμήγκια και τις μέλισσες).

Eίναι όλες οι μελάσες ίδιες;

Υπάρχουν δύο τύποι: οι θειούχες και οι θειωμένες. Ενώ και οι δύο τύποι περιέχουν θείο, η κύρια διάκριση είναι ότι οι θειωμένες μελάσες περιέχουν διοξείδιο του θείου, το οποίο δρα ως συντηρητικό και είναι αντιμικροβιακή ουσία. Αυτό σημαίνει ότι οι θειωμένες μελάσες θα σκοτώσουν τα μικρόβια που θέλετε να ταΐσετε. Έτσι βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο μη θειωμένη οργανική μελάσα.

Η μελάσα προκύπτει μετά τον πρώτο, δεύτερο ή τρίτο στάδιο βρασμού και αυτή η τελευταία είναι η  Blackstrap που προτιμάται για την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και βιταμίνες κι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και μικροθρεπτικά συστατικά.

Εφαρμογή

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βάλετε μελάσα στον κήπο σας. Συχνά τη χρησιμοποιούμε ως μέρος ενός τακτικού προγράμματος για την θρέψη των φυτών μας, ψεκάζοντας τα φυλλώματα, ριζοποτίζοντας ή στο τσάι κομπόστας. Η δοσολογία καθορίζεται από την προσωπική εμπειρία και από τον κάθε κήπο που είναι διαφορετικός. Μια ασφαλής δόση είναι 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) μελάσας ανά τέσσερα λίτρα νερού και μπορεί να αυξηθεί λίγο η δόση στο στάδιο της ανθοφορίας, καθώς τότε τα φυτά χρειάζονται περισσότερο κάλιο.

Για την χρήση της ως εντομοκτόνο σπρέι, αρκεί 1 κουταλάκι του γλυκού (5ml) ανά τέσσερα λίτρα. Αναμιγνύουμε τη μελάσα πρώτα σε χλιαρό νερό για να μπορέσει να διαλυθεί πλήρως.

Για να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των νηματωδών, ψεκάζουμε πολύ καλά την θέση φύτευσης, μετά τοποθετούμε την κοπριά ή το κομπόστ και μετά το σπορόφυτο.

Στα τελευταία στάδια της ανθοφορίας και της καρποφορίας επίσης μπορεί να μας βοηθήσει πολύ. Τα φυτά έχουν την τάση να μειώνουν την διοχέτευση των υδατανθράκων στο ριζικό τους σύστημα όταν βρίσκονται σε μεγάλη παραγωγή φρούτων και λουλουδιών, προτιμώντας να τροφοδοτούν τους καρπούς και τους σπόρους. Έτσι η δράση των μικροοργανισμών στο ριζικό σύστημα αρχίζει να μειώνεται προς το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και μια τόνωση των υδατανθράκων μπορεί να αναζωογονήσει τους μικροβιακούς πληθυσμούς. Οπότε η προσθήκη μελάσας θα ενεργοποιήσει τη ζωή στο έδαφος και θα παρατείνει την παραγωγική περίοδο.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα

Ενθαρρύνει την ανάπτυξη των φυτών εις βάρος της ανθοφορίας και η υπερδοσολογία μπορεί να τα σκοτώσει. Η υπερβολική δόση ευνοεί την υπερβολική παραγωγή αμύλου, με αποτέλεσμα μαλακούς καρπούς.

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα μικρόβια θα ζουν όσο υπάρχει τροφή. Δηλαδή με το που θα τελειώσει η μελάσα, ο πληθυσμός τους θα επανέλθει στους φυσιολογικούς αριθμούς.