Το υπερμαγγανικό κάλιο έχει πολλές χρήσεις τόσο στην βιολογική γεωργία και κηπουρική, όσο και αλλού. Είναι ανόργανη χημική ένωση με τύπο KMnO4. Παλαιότερα ήταν γνωστό ως υπερμαγγανική ποτάσα ή ως «κρύσταλλοι του Κόντι». Είναι ισχυρό οξειδωτικό μέσο και διαλύεται στο νερό για να δώσει έντονου ροζ ή μοβ χρώματος διαλύματα, με την εξάτμιση των οποίων απομένουν πρισματικοί μοβ-μαύροι αστραφτεροί κρύσταλλοι.

Από παλιά το χρησιμοποιούσαν ως αντισηπτικό, για εκζέματα και για τις κολπίτιδες. Όμως ακόμη και τώρα το χρησιμοποιούμε για την απολύμανση τραυμάτων. Για περιπτώσεις μολυσματικής φλεγμονής του στοματοφάρυγγα και του στοματικού βλεννογόνου και σε ουρογυναικολογικές παθήσεις. Όπως ακόμη και για την πλύση του στομάχου σε περιπτώσεις δηλητηρίασης. Τα αναφέρω για να δείξω ότι είναι υλικό αβλαβές.

Η πρώτη εφαρμογή στην κηπουρική των κρύσταλλων, ήταν για τον έλεγχο των ασθενειών των ριζών των λάχανων. 

Τρόποι χρήσης

Eίναι ιδανικό για φυτά με ευαίσθητο ριζικό σύστημα, για τον έλεγχο της μούχλας στους κήπους και για την μαύρη κηλίδα στα τριαντάφυλλα. 

Περιστασιακά ποτίσματα των ντοματιών με διάλυμα θα λειτουργήσουν ως τονωτικό βελτιώνοντας τη γεύση και το χρώμα τους ενώ θα αποστειρώνει το χώμα και θα απολυμαίνει και ελέγχει την ανάπτυξη των μυκήτων.

Δοσολογία

Διαλύουμε 4 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό, μαζί με 3 κουταλιές του γλυκού αλάτι. Αφού διαλυθούν,  προστίθενται άλλα 9 λίτρα νερού και αναδεύεται για να αναμειχθεί καλά. Ένα λίτρο από τα παραπάνω χύνεται σε κάθε τρύπα φύτευσης. Το παρασκεύασμα θα αποστειρώσει το χώμα και θα μειώσει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί κάποια από τις ασθένειες στις ρίζες τους.

Με αυτή την μέθοδο μπορούμε να αποστειρώσουμε το έδαφος σε θερμοκήπια ή σε χωράφια που καλλιεργούμε κάθε χρόνο ντομάτες.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο το ήμισυ της ποσότητας του νερού, διπλασιάζοντας έτσι τη δύναμη του μίγματος, όμως δεν θα φυτέψουμε αμέσως. Με τα 10 λίτρα, θα ποτιστούν 3 έως 5 τετραγωνικά μέτρα εδάφους που επιθυμούμε να αποστειρώσουμε, όταν το έδαφος είναι στον ρόγο -αλλά όχι πολύ βρεμένο- και θα το αφήσουμε για περίπου μια εβδομάδα. Στην συνέχεια, θα ποτίσουμε την περιοχή ελαφριά για να πιέσουμε το υπερμαγγανικό κάλιο να πάει πιο βαθιά μέσα στο έδαφος. Περίπου δύο εβδομάδες πριν την φύτευση, θα πλημμυρίσουμε το χωράφι για να μειώσουμε τα ποσοστά του στα σημεία που τυχόν έχει συγκεντρωθεί.

Για τον έλεγχο βρύων στους χλοοτάπητες βάζουμε 5 γραμμάρια σε 3 λίτρα νερού και ψεκάζουμε πάνω από το βρύα.

Για την μαύρη κηλίδα στα τριαντάφυλλα βάζουμε 1 γραμμάριο ανά λίτρο.

Με διάλυμα 2-4% μπορούμε να καταπολεμήσουμε τους μύκητες των φυτών, όπως είναι η σκουριά και ο περονόσπορος.

Συμπέρασμα

Τα περισσότερα από τα μέσα που χρησιμοποιούμε για την σωματική μας υγεία (ασπιρίνη, οξιζενέ κλπ), μπορούν να μας βοηθήσουν και γι αυτή των φυτών μας, αρκεί να αναζητήσουμε την κατάλληλη δοσολογία ή να πειραματιστούμε για να την βρούμε.