Φυτά

Τα φυτά πρέπει να είναι στην κατάλληλη ηλικία. Ούτε πολύ μικρά, επειδή είναι πολύ ευαίσθητα, ούτε και να έχουν ανθίσει γιατί τότε αργούν πάρα πολύ να προσαρμοστούν. Επίσης δεν πρέπει να είναι ψηλόλιγνα, γιατί τότε οι αποστάσεις ανάμεσα στις ταξιανθίες θα είναι μεγαλύτερες -άρα θα είναι και λιγότερες. Επίσης δεν πρέπει να είναι ασθενικά (κιτρινισμένα).

Καιρός μεταφύτευσης

Δεν βιαζόμαστε. Πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η θερμοκρασία την νύχτα δεν θα πέσει κάτω από τους 10 βαθμούς, ενώ και ο καιρός, σε σχέση με τις πολλές βροχές θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί. Η παρατεταμένη υγρασία σκοτώνει τα φυτά. Οπότε καλύτερα λίγο αργότερα, παρά νωρίτερα. Θα έχουμε παρατηρήσει ότι τα όψιμα φυτά αναπτύσσονται και καλύτερα και πολύ πιο γρήγορα. 

Νηματώδη

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τον σημαντικότερο λόγο που τα φυτά μας δεν θα αποδώσουν τα δέοντα. 

Ή θα αλλάζουμε κάθε χρόνο μέρος και θα κάνουμε τουλάχιστον τρία χρόνια για να επιστρέψουμε, ή θα ηλιοαπολυμαίνουμε για να επιστρέφουμε τον μεθεπόμενο ή θα χρησιμοποιούμε μυκόρριζα LEN και θα επαναλαμβάνουμε με ριζοποτίσματα καθ ΄όλη την διάρκεια της ζωής των φυτών.

Επίσης τις αναρριχώμενες, θα τις βοηθήσει να ανανεώνουν το επιφανειακό τους ριζικό σύστημα και άρα να έχουν περισσότερες πηγές άντλησης θρεπτικών συστατικών, αν μπαζώνουμε συνεχώς τον κορμό τους, με νέο χώμα.

Αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, κάθε χρόνο η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη.

pH

Οι ντοματιές για να πάνε καλά, χρειάζονται pH 6-6,5. Όσο ανεβαίνει, τόσο κατεβαίνει η απόδοσή τους. Αν ενώ τα εδάφη μας είναι -γενικώς- αλκαλικά, έχουμε την τάση να βάζουμε ασβέστη στον λάκκο μεταφύτευσης, ενώ είχαμε βάλει και πέρσι, και πρόκειται να βάλουμε και στις επόμενες φυτεύσεις, δημιουργούμε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον για τις ντοματιές που χρειάζονται όξινο έδαφος.

Ήλιος

Οι ντομάτες θέλουν να τις βλέπει ο ήλιος όλη μέρα, με ελάχιστο τις 8 ώρες. Ότι λιγότερο, παίζει καθοριστικό ρόλο για να μην πάνε καλά, με κυριότερα συμπτώματα την περιορισμένη ανθοφορία και την αργή ωρίμανση των καρπών.

Άζωτο

Τα περισσότερα κηπευτικά έχουν ανάγκη από ισορροπημένη λίπανση. Με το κάλιο να είναι ίσο ή και λίγο περισσότερο από το άζωτο. Αν χρησιμοποιούμε αζωτούχα λιπάσματα (πχ κοπριά πουλιών ή τσουκνιδόζουμο) και περιορισμένη καρποφορία θα έχουμε και οι καρποί που θα δένουν θα αργούν να ωριμάσουν. Και βέβαια, το υπερβολικό άζωτο δεν επιτρέπει στο φυτό να απορροφήσει το ασβέστιο, οπότε θα έχουμε και το σύμπτωμα της τάπας.

Λίπανση

Η ντοματιά είναι ένα πολύ απαιτητικό φυτό και για να είναι παραγωγικό χρειάζεται έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. H λίπανση κατά την φύτευση δεν είναι αρκετή για να πάρουμε αρκετές ντομάτες. Θα πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε με υγρή λίπανση, που θα έχει μειωμένο άζωτο, και να τροφοδοτούμε τα φυτά ανά 2-3 εβδομάδες, για όλη την περίοδο της ζωής τους, για να έχουμε πλούσια ανθοφορία και καρπόδεση. Ο τρόπος που λιπαίνουμε παίζει σημαντικό ρόλο και για την παραγωγικότητα τους, άλλα και για την ποιότητα των καρπών τους.

Κλάδεμα

Είναι απολύτως απαραίτητο να αφαιρούμε όλα τα φύλλα και τους βλαστούς που είναι κάτω από την πρώτη ταξιανθία και να στηρίζουμε έτσι το φυτό μας, ούτως ώστε τα κατώτερα φύλλα να απέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο από το έδαφος. Επίσης αφαιρούμε κάθε φύλλο που φέρει το παραμικρό στίγμα. Έτσι θα προλαβαίνουμε τα χειρότερα…

Μειωμένη καρπόδεση

Υπάρχουν 4 λόγοι που τα άνθη της ντοματιάς μας δεν δένουν καρπούς και πέφτουν.

Τα άνθη της ντοματιάς κατά κανόνα έχουν γονιμοποιηθεί πριν ανοίξουν, όμως στις περιπτώσεις που κυριαρχεί άπνοια, θα πρέπει να τραντάζουμε εμείς τα φυτά πρωί και βράδυ. Άλλος λόγος για την ανθόπτωση είναι η υπερβολική ζέστη και τρίτος η λάθος λίπανση. Όπως είπαμε και πιο πάνω, η παρουσία στο έδαφος περισσότερου αζώτου από ότι καλίου, μας δημιουργεί πολλά προβλήματα κι ένα είναι και αυτό. Τέταρτος είναι το υπερβολικό πότισμα. Αν το έδαφος δεν στεγνώνει από το ένα πότισμα στο άλλο και είναι το έδαφος συνεχώς υγρό, το ριζικό σύστημα του φυτού αδυνατεί να αναπνεύσει και η πρώτη αντίδραση του είναι να ρίξει τα άνθη του.

Αν εξασφαλίσουμε όλες αυτές τις προϋποθέσεις για τις ντοματιές μας, φέτος θα πάνε κάλα…