Το φυτό, με το μεγάλο σύστημα ριζών που διαθέτει, παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες μάζας.
Το Symphytum grandiflorum και το caucasicum, καλλιεργούνται για τα λουλούδια και το φύλλωμά τους.
Η ρωσική ποικιλία (Symphytum x uplandicum) είναι ένας από τους τύπους που καλλιεργείται κυρίως για λίπασμα.
Και το άγριo σύμφυτο (Symphytum officinale) είναι ένα πολύ ωραίο φυτό, με ροζ λουλούδια και μεγάλα χνουδωτά φύλλα, που είναι για όλες τις εφαρμογές και αυτό που συναντάμε συνήθως. Είναι εγγενές στην Βρετανία και ζιζάνιο στους κήπους. Εύκολα διασταυρώνεται με συγγενή είδη και σχηματίζουν πολλά διαφορετικά υβρίδια.
Το καλύτερο για την παραγωγή λιπάσματος είναι το υβρίδιο Bocking 14 που είναι στείρο.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως:
- ενεργοποιητής του κομπόστ
- υγρό λίπασμα
- εδαφοκάλυψη
- για την δημιουργία φυλλοχώματος
Tα φύλλα περιέχουν άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες απελευθερώνονται εύκολα όταν τα φύλλα αποσυντίθενται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των φυτών, τα οποία χρειάζονται άζωτο για υγιή βλαστό και κάλιο για την παραγωγή λουλουδιών, σπόρων και φρούτων.
Σύγκριση του σύμφυτου με την κοπριά και το κομπόστ
Ο ανωτέρω πίνακας δείχνει ότι τα φύλλα του σύμφυτου περιέχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερο κάλιο από την κοπριά, ενώ έχουν μια σχετικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άζωτο. Επίσης η χαμηλή περιεκτικότητα τους σε ίνες το βοηθά να αποσυντίθενται γρήγορα και να μετατρέπεται σε ένα σκούρο υγρό, απελευθερώνοντας τις θρεπτικές ουσίες για άμεση χρήση από τα φυτά. Βέβαια επειδή κάθε καλό έχει και το κακό του, αυτό σημαίνει ότι είναι χαμηλά και τα ποσοστά οργανικής ύλης που μπορεί να μας διαθέσει. Με λίγα λόγια πρόκειται για το καλύτερο βιολογικό λίπασμα που μπορούμε να βρούμε σε υγρή μορφή.
Ενεργοποιητής του κομπόστ
Το σύμφυτο είναι ένας εξαιρετικός ενεργοποιητής για τον σωρό του κομπόστ ή για τον κάδο κομποστοποίησης και ο λόγος είναι τα μεγάλα ποσοστά πρωτεΐνης που περιέχει.
Τεμαχίζουμε/συνθλίβουμε φύλλα σύμφυτου, τα βάζουμε στο κομπόστ και ανακατεύουμε. Αν είναι ξερά τα φύλλα, τα βάζουμε πρώτα σε ένα κουβά με λίγο νερό και αφού τα αφήσουμε για λίγες ώρες, αδειάζουμε το σύνολο στο κομποστ και ανακατεύουμε.
Όσο περισσότερο σύμφυτο προσθέσουμε στο κομπόστ, τόσο καλύτερης ποιότητας θα είναι το τελικό υλικό που θα πάρουμε.
Συγκομιδή
Tα φυτά φτάνουν στην μέγιστη παραγωγή τους τον δεύτερο χρόνο. Με ένα δρεπάνι θα κόβουμε το σύμφυτο περίπου 5 εκατοστά πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Φοράμε γάντια αφού τα φύλλα και τα κοτσάνια καλύπτονται από σκληρές τρίχες που μπορούν να ερεθίσουν κάποιων το δέρμα.
Η πρώτη κοπή γίνεται την άνοιξη, όταν τα φυτά είναι περίπου 60 εκατοστά ψηλά και πριν αναπτύξουν ανθοφόρους βλαστούς, ενώ αν συμβεί να μας προλάβουν, τους αφαιρούμε από την βάση τους. Η επόμενη κοπή θα γίνει όταν φτάσουν πάλι τα φυτά περίπου τα 60 εκατοστά. Γι αυτό χρειάζεται συνήθως τέσσερις έως πέντε εβδομάδες και μας επιτρέπει να συγκομίζουμε τέσσερις έως πέντε φορές κάθε σεζόν. Δεν κόβουμε μετά τον Σεπτέμβριο, αν και τα φυτά μπορεί να συνεχίσουν να μεγαλώνουν καινούρια φύλλα μέχρι τις πρώτες παγωνιές. Αυτό θα επιτρέψει στα φυτά να δημιουργήσουν αποθέματα ενέργειας για να ξεχειμωνιάσουν. Όταν επιφανειακά το φυτό σαπίσει, τα θρεπτικά συστατικά θα θρέψουν τις ρίζες για την επόμενη χρόνια.
Παρασκευή υγρού λιπάσματος
Υπάρχουν δύο διαφορετικές μέθοδοι, τις οποίους εφαρμόζουμε για να υγροποιήσουμε και άλλα φυτά (τσουκνίδα, τριφλυλλι κλπ).
Μέθοδος 1η
- Γεμίζουμε ένα δοχείο -που έχει καπάκι- με την μάζα του φυτού
- Προσθέτουμε 10-15 λίτρα νερού ανα κιλό σύμφυτου
- Βάζουμε χαλαρά το καπάκι και ανακατεύουμε καθημερινά. To λίπασμα θα είναι έτοιμο μετά από 4-6 εβδομάδες.
Μέθοδος 2η
Η διαφορά είναι ότι αυτό γίνεται χωρίς νερό και χρειάζεται περισσότερο χρόνο, όμως μας δίνει συμπυκνωμένο υλικό που είναι πιό εύκολο να αποθηκεύσουμε.
Γεμίζουμε ένα δοχείο με φύλλα, τα οποία πρέπει να είναι συμπιεσμένα. Αν δεν είναι αρκετά ούτως ώστε να το κάνουν από μόνα τους, βάζουμε ένα βάρος πάνω τους. Κλείνουμε και σε αυτή την περίπτωση με ένα καπάκι χαλαρά και το αφήνουμε μέχρι να αποσυντεθούν και ένα μαύρο υγρό να κάτσει στην βάση του δοχείου. Αποθηκεύουμε το συμπύκνωμα σε ένα δοχείο με χαλαρό πώμα και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως ή να αποθηκευτεί μέχρι για ένα έτος. Πάντα το αραιώνουμε πριν τη χρήση. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου πέρα από τον μικρότερο όγκο, είναι και ότι μυρίζει πολύ λιγότερο από την προηγούμενη.
Αραίωση
Στην πρώτη περίπτωση που το υγρό είναι αρύ και καστανό 10 μέρη νερού προς 1.
Στην δεύτερη που το υγρό είναι πηχτό και μαύρο 20 μέρη νερού προς 1.
Όμως γενικώς, δεν μπορεί να υπάρξει κάνονας για την αραίωση, επειδή η αναλογία των υλικών είναι σχετική. Ποικιλία από ποικιλία διαφέρει, όπως και τα μέρη του φυτού διαφέρουν μεταξύ τους. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αραιώνουμε τόσο που το υγρό που θα ποτίσουμε δεν θα είναι πιο σκούρο από το χρώμα του τσαγιού. Είναι καλύτερα να είναι αρύ και να λιπαίνουμε συχνότερα, για να μην χάνονται τα θρεπτικά συστατικά.
Πόσο συχνά μπορούμε να το χρησιμοποιούμε
Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που ποτίζουμε. Και δύο και τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν χλωρή λίπανση. Αφού αφήσουμε τα φύλλα να μαραθούν, μπορούμε να τα βάλουμε στην τρύπα της μεταφύτευσης πριν τοποθετήσουμε το φυτό και αφού έχουμε βάλει λίγο χώμα για να τα χωρίζει. Τα φύλλα θα διασπαστούν γρήγορα από τα βακτήρια του εδάφους και θα παρέχουν πλούσιο λίπασμα για τα αναπτυσσόμενα φυτά μας.
Όπως εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε, το σύμφυτο είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για την αεικαλλιέργεια (περμακουλτούρα), αλλά και για την αυτάρκεια μας, αφού θα μας δώσει την δυνατότητα και να μειώσουμε τα εισερχόμενα στον κήπο μας και να ελέγξουμε πολύ καλύτερα την κατάσταση του.
Αφήστε ένα σχόλιο
Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να αφήσετε σχόλιο.