Καθαρισμός του χωραφιού

Όλα τα υλικά που βρίσκονται στο χωράφι, φυτά τα οποία έχουν ολοκληρώσει τον κύκλό τους, στηρίγματα, σύρματα και νήματα που χρησιμοποιήσαμε για να τα δέσουμε, πρέπει να φύγουν. Με σχολαστικότητα μαζεύουμε ότι πλαστικό για να μην σαπίσει και διαλυθεί, τα στηρίγματα επειδή θα μας εμποδίζουν και τα φυτά, για να παρατηρήσουμε τι είδους προβλήματα είχε η κάθε καλλιέργεια στα ριζικά της συστήματα. Παράλληλα, σημειώνουμε που είχαμε τι, για να δούμε αντίστοιχα τι θα φυτέψουμε σε εκείνες τις θέσεις την επόμενη χρονιά. Επίσης σημειώνουμε τα σημεία που είχαμε πρόβλημα με τα νηματώδη ή σάπιες ρίζες, για να αποφύγουμε να φυτέψουμε εκεί το ίδιο είδος…
Τα παλιά φυτά τα ξηλώνουμε επειδή μπορούν να φιλοξενήσουν έντομα, παράσιτα και μύκητες. Τα μεν έντομα έχουν εναποθέσει τα αυγά τους, στους δε μύκητες αρκεί ο ελάχιστος ζωντανός ιστός για να επανέλθουν την άνοιξη, οπότε αφού τα ξηλώσουμε και είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχουν ασθένειες μπορούμε να τα βάλουμε στο κομπόστ κι αν δεν είμαστε βέβαιοι, τα πετάμε στα σκουπίδια.

 

 

Κλαδεύουμε τα πολυετή φυτά

Ενώ κάποια αρωματικά όπως ο μάραθος προτιμούν το φθινοπωρινό κλάδεμα, άλλα όπως το φασκόμηλο, προτιμούν αυτό της άνοιξης. Μάθετε τι είναι καλύτερο για το καθένα και πράξτε ανάλογα… Επίσης είναι εποχή που θα κλαδέψουμε τα βατόμουρα και θα μεταφυτεύσουμε τα νέα φυτά που έχουν δημιουργήσει οι φράουλες, για να προλάβουν να κάνουν δυνατό ριζικό σύστημα μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

 

Φροντίζουμε να διατηρούμε την γονιμότητα του εδάφους


Σπέρνουμε κουκιά, βίκο και τριφύλλι για χλωρή λίπανση. Ειδικά από το τελευταίο, που ευδοκιμεί όλο τον χρόνο, μπορούμε να επιτρέπουμε στα φυτά που δεν μας εμποδίζουν να ολοκληρώνουν τον κύκλο τους και να σποριάζουν. Έτσι διαρκώς θα φυτρώνουν στους ελεύθερους χώρους, εις βάρος των αγριόχορτων.
Την χλωρή λίπανση την εφαρμόζουμε και για να προστατέψουμε το έδαφος πέρα από το να προσθέσουμε οργανική ύλη και να λιπάνουμε. Ένα γυμνό από φυτά έδαφος είναι ευάλωτο στη διάβρωση και την απώλεια των θρεπτικών συστατικών του. Πέρα από τα ψυχανθή, μπορούμε να φυτέψουμε φρέσκα κρεμμύδια, μαρούλια και σέσκουλα, που είναι ήπιες καλλιέργειες και μόνο ευεργετικά θα λειτουργήσουν στην διάρκεια του χειμώνα για τον κήπο μας.

Τέλος, μπορούμε να σκάψουμε ελαφρά με την πιρούνα, ίσα για να δημιουργήσουμε ανωμαλίες στο έδαφος και να απλώσουμε την λίπανση για την επόμενη σεζόν. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί θα βοηθήσει να ενσωματωθεί και σε μερικούς μήνες, να είναι διαθέσιμα πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ότι θα ήταν αν την ρίξουμε τότε…
Αν έχουμε υπερυψωμένα παρτέρια, αφού προσθέσουμε την λίπανση, μπορούμε να τα σκεπάσουμε για να μην επιτρέψουμε στις χειμερινές βροχές να ξεπλύνουν τα θρεπτικά συστατικά τους.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας καθώς δουλεύουμε, ότι η χρήση σκαπτικών εργαλείων ενώ το έδαφος είναι υγρό, πρέπει να αποφεύγεται, επειδή είναι ταχύτερη η διάσπαση της ενεργής οργανικής ύλης, οπότε και έντονη η δραστηριότητα των μικροοργανισμών, ενώ και οι γεωσκώληκες βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια. Επίσης πρέπει να προσέχουμε που πατάμε για να μην συμπιέζουμε με το βάρος μας το έδαφος εκεί που πρόκειται να καλλιεργήσουμε.


Καλό χειμώνα!