Όποια μέθοδο λίπανσης κι αν ακολουθήσουμε χρησιμοποιώντας κομπόστ ή κοπριά, τα αποτελέσματα θα είναι δύσκολο να τα προβλέψουμε, αφού δεν είναι σταθερά προϊόντα. Παίζουν πάρα πολλά ρόλο, όπως τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει το κομπόστ και η μέθοδος, όπως και τα ζώα από τα οποία προέρχεται η κοπριά, αλλά και ο τρόπος εκτροφής τους, που επηρεάζουν την ποιότητά τους και τα ποσοστά των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.

Η κοπριά και το κομπόστ έχουν γενικώς αρκετά χαμηλό επίπεδο διαθέσιμων θρεπτικών ουσιών. Για να καταλάβουμε τη δύναμη τους, θα αναφέρω ότι το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τα περισσότερα φυτά είναι το άζωτο, του οποίου το επίπεδο είναι μόλις 1%. Σε αντίθεση με τα άλλα λιπάσματα, που έχουν άζωτο 15-30%, η κοπριά και το κομπόστ είναι φτωχά σε άμεσα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά. Το τσάι, θα δούμε ότι είναι ακόμη φτωχότερο…

Αυξάνει τα θρεπτικά συστατικά αυτή η διαδικασία;

Προφανώς το τσάι αυτό διαθέτει θρεπτικά συστατικά, αλλά η διαδικασία παραγωγής του τσαγιού δεν αυξάνει το επίπεδο των θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με το λίπασμα που βάλαμε, απλά κάποια θα είναι πιο γρήγορα διαθέσιμα. Αν βάλουμε μια χούφτα κομπόστ σε ένα κουβά νερό, η ποσότητα αζώτου, φωσφόρου και καλίου θα παραμείνει η ίδια. Ανεξάρτητα από τη διαδικασία που θα χρησιμοποιήσουμε, δεν θα αυξήσουμε την ποσότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών. Τα μικρόβια μπορεί να αναπαραχθούν και να αναπτυχθούν, αλλά η συνολική ποσότητα θρεπτικών ουσιών δεν θα παραμένει απλά η ίδια, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι ακόμα μικρότερη, δεδομένου ότι ένα μέρος του αζώτου θα μετατραπεί σε αμμωνία που εξατμίζεται, ενώ αρκετά από τα υπόλοιπα συστατικά δεν είναι υδατοδιαλυτά, οπότε θα παραμείνουν στο στερεό υλικό –π.χ. ο αδιάλυτος φωσφόρος.

Aναερόβιοι και αερόβιοι μικροοργανισμοί

Το τσάι μπορεί να γίνει με δύο πολύ διαφορετικούς τρόπους: αερόβια και αναερόβια. Ο όρος αερόβια σημαίνει ότι το τσάι γίνεται με την παρουσία οξυγόνου. Διοχετεύουμε αέρα σε όλη την διαδικασία. Όταν το τσάι γίνεται αναερόβια, γίνεται χωρίς πρόσθετο οξυγόνο. Αφήνουμε απλώς το υλικό σε ένα δοχείο με νερό. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τσαγιού είναι πολύ σημαντική, επειδή άλλοι μικροοργανισμοί ευνοούνται από τη μία μέθοδο, και άλλοι από την άλλη. 

Αερόβια βακτήρια κατοικούν σε εδάφη που περιέχουν πολύ οξυγόνο και ο ελαφρύς, αφράτος τύπος εδάφους είναι ο καλύτερος για τα φυτά. 

Τα αναερόβια βακτηρία και μικροοργανισμοί ζουν σε συμπαγή εδάφη που κρατούν υγρασία, όπου υπάρχει λίγο οξυγόνο και που δεν είναι το είδος των εδαφών που θέλουμε. Οπότε για ποιο λόγο λοιπόν χρησιμοποιούμε την αναερόβια μέθοδο, δεν μπορώ να το εξηγήσω…

Aναερόβια Μέθοδος

Βάζουμε χωνεμένο κομπόστ ή κοπριά -που έχουμε τοποθετήσει σε ένα τσουβάλι- σε ένα βαρέλι, προσθέτουμε νερό (5 μέρη νερού σε 1 μέρος κομπόστ ή κοπριάς) και το αφήνουμε ελαφρώς σκεπασμένο για μία ή δύο εβδομάδες. Όταν περάσει ο προβλεπόμενος χρόνος, βγάζουμε το σακί και το κρεμάμε πάνω από το δοχείο μέχρι να στραγγίσει. Το στερεό υλικό που θα μείνει, θα το ρίξουμε στο κομπόστ. 

Αερόβια μέθοδος

Την αερόβια μέθοδο θα τη βρείτε αναλυτικά στο ftiaxno.gr

Αραίωση

Το υγρό που θα προκύψει, πρέπει να το αραιώσουμε 20 φορές για να το χρησιμοποιήσουμε στα φυτά μας.

Η αραίωση με νερό κατά την προετοιμασία και την εφαρμογή στις καλλιέργειες παίζει καθοριστικό ρόλο για την ποιότητα του υλικού, αφού η προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας νερού, μεταβάλλει την ωσμωτική πίεση και αυτό επιδρά στη δραστηριότητα των μικροοργανισμών. Μεγαλύτερη αραίωση λοιπόν, θα μειώσει κατά πολύ την ποιότητα του.

Η αξία της κοπριάς και του κομπόστ.

Η πραγματική αξία των οργανικών αυτών υλικών είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Με τον καιρό, καθώς θα ενσωματώνονται θα αποτελούν μια μικρή μεν, αλλά σταθερή πηγή θρεπτικών ουσιών, αφού π.χ. το άζωτο απελευθερώνεται αργά, μέχρι 4 χρόνια μετά την εφαρμογή της λίπανσης στον κήπο μας.

Αυτή η αργή ενσωμάτωση γίνεται από μικροοργανισμούς οι οποίοι αναπαράγονται συνεχώς και αφού κάνουν τον κύκλο τους πεθαίνουν. Ζωντανοί και νεκροί μικροοργανισμοί, παρέχουν μια πηγή θρεπτικών συστατικών για τα φυτά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης οι μικροοργανισμοί και τα βακτήρια, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποδόμηση της οργανικής ύλης που δημιουργεί καλύτερη δομή εδάφους.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το τσάι κομποστ ή κοπριάς είναι καλύτερο από το απλό οργανικό λίπασμα, οπότε απλώς απλώσετε το κομπόστ ή την κοπριά στο έδαφος, καλύψτε τα ελαφρώς, και η φύση θα κάνει τα υπόλοιπα.