Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε τα εργαλεία και τα δοχεία μας;

Τα παθογόνα των φυτών όπως τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί προκαλούν ασθένειες που μπορούν να μεταφερθούν και να μολύνουν φυτά μέσα από τα κομμάτια χώματος και φυτικών υπολειμμάτων που είναι κολλημένα στο σκαλιστήρι, στην λεπίδα του κλαδευτηριού ή σε μια γλάστρα που θα ξαναχρησιμοποιούμε.

Συνήθως είναι εύκολο να δεις τι πρέπει να καθαρίσεις, αλλά τα παθογόνα είναι μικροσκοπικά και ενώ τα εργαλεία μπορεί να φαίνονται καθαρά, οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται επάνω τους.

Αποτρέπουμε λοιπόν την εξάπλωση ασθενειών μεταξύ των φυτών, καθαρίζοντας και απολυμαίνοντας σχολαστικά τα εργαλεία του κήπου και τον εξοπλισμό μας.

Πότε πρέπει να καθαρίσουμε τα εργαλεία και τα δοχεία μας;

• Το φθινόπωρο που τελειώνουμε τις δουλειές.
• Την άνοιξη πριν τα χρησιμοποιήσουμε, αν δεν τα καθαρίσαμε το φθινόπωρο.
• Αφού δουλέψουμε με ένα άρρωστο φυτό και πριν προχωρήσουμε στο επόμενο.
• Αφού χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία μας σε άλλο χώρο κήπου και πριν τα χρησιμοποιήσουμε σε έναν άλλο.
Κάθε φορά που δανείζουμε κάτι ή μας χαρίζουν και είναι μεταχειρισμένο. Αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί μπορεί να αποκτήσουμε σοβαρά προβλήματα που αλλιώς δεν θα είχαμε.

“Aς έχουμε υπόψη μας ότι ακόμη και οι επισκέπτες που κάνουν βόλτες στον κήπο μας, μπορεί με τα παπούτσια τους να μας επιφυλάσσουν πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις. Ακόμη και εμείς, είναι καλό να αλλάζουμε και να χρησιμοποιούμε ένα ζευγάρι παπούτσια μόνο για τον κήπο.”

Απαραίτητο είναι να απολυμαίνουμε κάθε φορά που επαναχρησιμοποιούμε για τα σπορόφυτα μας, δίσκους, παλετάκια και γλαστράκια.

Πώς να απολυμάνουμε αποτελεσματικά

Τα κολλημένα χώματα στα εργαλεία, θα παρεμποδίσουν τη διαδικασία απολύμανσης και θα μειώσουν την αποτελεσματικότητά της, επομένως αφαιρούμε ότι ξένο σώμα υπάρχει επάνω τους, πλένοντας τα με νερό και σαπούνι.
Χρησιμοποιούμε μια σκληρή βούρτσα για να αφαιρέσουμε τη βρομιά από τραχιές επιφάνειες (πχ γλάστρες πήλινες ή πλαστικές).
Mια λύση είναι η πίεση του νερού, αν έχουμε πιεστικό πλυστικό νερού

Σακχαρινικό αλκυλο διμεθυλο-βενζυλαμμώνιο 1%

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που περιέχουν το παραπάνω δραστικό συστατικό και μπορείτε να τα βρείτε αναζητώντας το συστατικό. Απλά αν η πύκνωση δεν είναι 1%, δεν θα μας κάνουν για την δουλειά. Ένα προϊόν είναι το Lysol / All-Purpose Cleaner που μπορείτε να το προμηθευτείτε και από το διαδίκτυο. Με το συστατικό αυτό θα εξαλείψουμε τα βακτήρια, τους μύκητες και τους ιούς από τα εργαλεία, ενώ δεν θα διαβρώσει τα μέταλλα, όμως δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σε γυαλισμένο ξύλο, βαμμένες επιφάνειες ή ακρυλικά πλαστικά.

Χρήση σε: Εργαλεία χειρός όπως κλαδευτήρια, κλαδευτήρια, πριόνια δέντρων, κλαδευτήρια με κοντάρια. Μικρές γλάστρες και πιατάκια, ετικέτες φυτών, κλιπ. Δύσκολα προσβάσιμα σημεία όπως δόντια και λεπίδες και πολύπλοκες κατασκευές όπως πέργκολες, βάσεις φυτών, κρεμαστά καλάθια.

Τρόπος χρήσης:
Τα κλαδευτήρια μπορούν να βυθιστούν ή να ψεκαστούν με απολυμαντικό μετά τον καθαρισμό τους. Καθαρίστε όλη την ορατή βρομιά και υπολείμματα από εργαλεία.
Ψεκάστε απευθείας σε ένα εργαλείο ή μουλιάστε το για 2 λεπτά.

Καλή ιδέα είναι, να έχουμε δύο κλαδευτήρια στη διάθεσή μας. Αφήνουμε το ένα να μουλιάσει στο απολυμαντικό ενώ κλαδεύουμε με το άλλο. Όταν θα πάμε στο επόμενο φυτό, θα αλλάξουν και κλαδευτήρι.

Χλωρίνη

Η χλωρίνη είναι ένα κοινό, φθηνό προϊόν οικιακής χρήσης όμως διαβρώνει τα μέταλλα και δεν συνιστάται για τα κλαδευτήρια.
Φτιάχνουμε ένα διάλυμα χλωρίνης 10% αναμειγνύοντας ένα μέρος χλωρίνης με 9 μέρη νερού σε ένα πλαστικό δοχείο αρκετά μεγάλο ώστε να βυθιστεί όλο ή μέρος του αντικειμένου.
ΠΟΤΕ μην αναμιγνύετε χλωρίνη με οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό ή σαπούνι, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν επικίνδυνα, τοξικά αέρια.

Χρήση σε:
Μεγάλα εργαλεία όπως φτυάρια, τσουγκράνες, τσάπες, πάσσαλοι, κοντάρια, απλά καφασωτά, μεγάλα δοχεία και γλάστρες.

Τρόπος χρήσης:
Καθαρίστε κάθε βρομιά και υπολείμματα από εργαλεία.
Βουτήξτε, ρίξτε ή ψεκάστε τα εργαλεία με το διάλυμα χλωρίνης 10%. Αυτό θα σκοτώσει μύκητες, βακτήρια και ιούς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέρη έχουν έρθει σε επαφή με το διάλυμα χλωρίνης.

Τρίψτε μεταλλικά αντικείμενα με μερικές σταγόνες λινέλαιο, λάδι. Εάν έχει αναπτυχθεί σκουριά, τρίψτε με συρμάτινα σφουγγαράκια που χρησιμοποιούμε για τα κουζινικά και λαδώσετε ξανά.

Οινόπνευμα

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, το οινόπνευμα σε συγκεντρώσεις 70% και άνω, θα απολυμάνει τις επιφάνειες από βακτήρια, μύκητες και ιούς.

Μέθοδος: Βουτήξτε, σκουπίστε ή ψεκάστε τις λεπίδες του κλαδευτηρίου με οινόπνευμα πριν μετακινηθείτε από το ένα φυτό στο άλλο.

Το καλύτερο για: Κλαδευτήρια χειρός, μικρά εργαλεία χειρός

Οξυζενέ (hydrogen peroxide)

Δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στα εργαλεία.

Μέθοδος: Χρησιμοποιούμε αυτό που έχει πυκνότητα 30%. Ραντίζουμε και απολυμαίνουμε τα πάντα.

Χρήση σε: Φτυάρια, τσουγκράνες, πάσσαλους, πλέγματα, δοχεία και γλάστρες.

Δεν αραιώνουμε.

Πέρα από τις ασθένειες που μπορούν να μεταφέρουν, τα καθαρά εργαλεία λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, επομένως είναι ευκολότερα στη χρήση και φυσικά έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επίσης διατηρώντας τις λεπίδες σε καλή κατάσταση, βελτιώνεται η κοπή και γίνεται ευκολότερη για εσάς και η τομή θα δημιουργήσει λιγότερα προβλήματα στα φυτά σας.